iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
In augustus betaalden consumenten gemiddeld 12,33% meer voor hun winkelkar dan een jaar eerder. Dat meldt Test Aankoop. De prijzen van mosterd, spaghetti, papierwaren en boter stegen zelfs met minstens 30%.
Test Aankoop trok op onderzoek en berekende aan de hand van de prijzen van 3.000 producten bij Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl dat consument in augustus gemiddeld 12,33 % meer betalen dan een jaar eerder. Dat komt neer op een stijging van het maandelijkse kassaticket met 48 euro. De producten die het meest in prijs gestegen zijn, zijn: spaghetti (+35 %), papierwaren (toiletpapier, keukenrol en papieren zakdoekjes; +33 %) en boter (+30 %) maar bovenal mosterd (+36 %). Mosterd werd in juli en augustus zelfs telkens 10 % duurder. “De oorzaak is niet ver te zoeken. De mosterdzaden voor de Europese markt worden voornamelijk in Rusland en Oekraïne geproduceerd en zijn door de oorlog moeilijker verkrijgbaar”, klinkt het bij Test Aankoop.
Binnen de verschillende productcategorieën zijn het de zuivelproducten waar de prijzen gemiddeld het meest stegen (+17%). “We noteerden forse stijgingen bij jonge (gouda)kaas (+27%), halfvolle melk (+24%), yoghurt en eieren (+16%) en ook gemalen emmental (+ 15%). Vooral yoghurt is sinds vorige maand sterk in prijs toegenomen, wellicht omwille van de gestegen melk- en energieprijzen en de loonkosten”, klinkt het. De prijzen voor In vis en vlees stegen gemiddeld met 14%, vooral grijze garnalen (+33 %), kabeljauwfilet (+22 %) en gevogelte werden een stuk duurder (+20 %). De prijzen voor kruidenierswaren stegen op hun beurt met gemiddeld 13%. De grootste stijgers zijn mosterd (+36 %), spaghetti (+35 %), frituurolie (+26 %), koffie (+21 %), mayonaise (+21 %), bloem (+20 %), rijst (+14 %) en aardbeienconfituur (+13 %). Ook onderhoudsproducten zijn nu gemiddeld 13% duurder, terwijl de prijsstijging bij groenten (+5 %) en fruit (+4 %) eerder beperkt bleef.
“Misschien is er licht aan het einde van de tunnel, althans wat de voedingsgrondstoffen betreft”, besluit Test Aankoop. “De internationale graanprijs daalde in juli immers met 11,5 % doordat er opnieuw graantransporten vanuit Oekraïne op gang kwamen en verschillende landen een goede graanoogst kenden. Ook plantaardige olie werd 19,2 % goedkoper op de internationale markten. Hopelijk zal dit de komende maanden tot uiting komen in de supermarkt. Weet echter dat de grondstofprijzen maar een stukje van de prijs uitmaken, naast productie-, transport- en loonkosten.”
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties zijn de wereldvoedselprijzen in augustus voor de vijfde achtereenvolgende maand gedaald, met een daling van 1,9% van de FAO-index van de voedselprijzen ten opzichte van juli. Dit is een indicator die de maandelijkse wijzigingen bij de internationale prijzen voor een winkelmand met dagelijkse boodschappen opvolgt.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?