Gondola
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Gondola
Vakbonden blokkeren sinds vanochtend het depot van Intermarché in Villers-le-Bouillet, na een mislukt overleg gisteren. De CNE is van plan om er de nacht door te brengen en de actie morgen voort te zetten.
Volgens de CNE was de ondernemingsraad een mislukking. Aangezien het de bedoeling is dat de Mestdagh-winkels overgaan op het systeem van onafhankelijke uitbaters van Intermarché, wil de vakbond meer duidelijkheid over de voorwaarden van de werknemers. "We weten heel goed dat artikel 32bis een overdracht van arbeidsvoorwaarden garandeert, maar we vragen een duidelijke en concrete lijst die dit bevestigt", vertelt Catherine Roisin, die eraan toevoegt dat er geen bevredigend antwoord heeft gekregen.
Naast deze blokkade, die morgen wordt verdergezet, zegt de CNE geen verdere acties te hebben gepland. Begin februari sloten ten minste 45 winkels van Intermarché by Mestdagh drie dagen lang hun deuren. De eisen waren dezelfde: individuele en collectieve garanties voor werknemers die op het franchisesysteem overstappen, en concrete afspraken voor degenen die het systeem willen verlaten.
Door het depot in Villers-le-Bouillet te blokkeren, en dus niet alleen de winkels of het Mestdagh-depot in Gosselies, verleggen de vakbonden de druk naar een ander doelwit: het is de bevoorrading van de "historische" Intermarché-winkels die bedreigd wordt, onafhankelijke winkels waar de vakbonden veel minder vertegenwoordigd zijn. In dat opzicht is de overgang van het geïntegreerde model van Mestdagh naar het model van Intermarché natuurlijk niet naar hun zin. Het lijkt echter onvermijdelijk bij deze overname, ook al zal er een vrij lange overgangsfase nodig zijn om de systemen of assortimenten te harmoniseren en kandidaat zelfstandige uitbaters aan te wijzen.
In een brief aan zijn werknemers schrijf Intermarché: "Wij hebben herhaald dat deze CAO niet kan worden opgezegd, behalve door de vakbonden en het VBO. De enige mogelijkheid om deze arbeidsvoorwaarden te wijzigen zou zijn via een individuele wijziging van de arbeidsovereenkomst, waarvoor de individuele toestemming van elke werknemer nodig is. Tijdens de vergadering zei de directie bereid te zijn verder te gaan door een expliciete nota voor de sociale partners op te stellen met de juridische referenties en details van de overgedragen voorwaarden en garanties.”
Wat het vrijwillige vertrek betreft, zegt Intermarché open te staan voor het verzoek van de vakbonden. Het bedrijf spant zich in om de sociale partners zo spoedig mogelijk op de hoogte te brengen van de criteria en voorwaarden voor het vertrek. Vervolgens zal Intermarché samen met de vakbonden op zoek gaan naar een nieuw overlegmoment.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?