- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
De Belgische kaviaar bestaat dit jaar 15 jaar. De productie startte in 2002 en is inmiddels spectaculair gegroeid. De verkoop steeg van 200 kg naar bijna 4 ton in 2017. Royal Belgian Caviar uit Turnhout is nog steeds de enige Belgische producent die de steureitjes op de markt brengt.
Het project om in België kaviaar te produceren startte begin de jaren 1990 toen jonge ondernemers - Flor Joosen en bioloog Willy Verdonck - inzagen dat wildvang kaviaar een eindigend verhaal was en beslisten om een op aquacultuur gebaseerde alternatief te starten.
Door overbevissing, vervuiling en het bouwen van dammen zijn steuren de laatste decennia sterk bedreigd in hun natuurlijke habitat. Sinds 2006 verbiedt de CITES – Convention on International Trade in Endangered Species – de vangst van steuren in de Kaspische Zee. Daardoor is de handel in wildvang kaviaar wettelijk verboden. Het enige alternatief is sindsdien aquacultuur.
Joosen-Luyckx Aqua Bio – het bedrijf achter Royal Belgian Caviar - anticipeerde op deze evolutie. Tijdens een voorbereiding van 12 jaar werd een eigen broedstock van verschillende steursoorten opgebouwd. Ook ontwikkelde het bedrijf een optimaal samengestelde voeding uit eigen productie. Joossen-Luyckx, het bedrijf van CEO Flor Joosen, produceert immers bloem, meel, vee- en hobbyvoeders alsook visvoeders.
De steurtjes worden in Turnout gekweekt en daarna uitgezet in een aantal natuurlijke vijvers in Vlaanderen. Royal Belgian Caviar biedt vandaag zes verschillende variëteiten aan, waaronder de wereldbefaamde beluga.
“Afhankelijk van de steursoort moeten wij minstens 5 tot 10 jaar wachten alvorens we onze kaviaar kunnen oogsten. Voor de meest exclusieve Beluga kaviaar, afkomstig van de Beluga steur, loopt dit zelfs op tot 18 jaar. Op die leeftijd weegt de steur ongeveer 170kg en is dan bijna 3 meter lang” licht Cédric Paquet, commercial manager van Joosen-Luyckx Aqua Bio, toe.
Inmiddels wordt Royal Belgian Caviar zowel in België als in het buitenland vermarkt. Belangrijke afzetmarkten zijn Japan, Zuid-Korea, Singapore, Scandinavische landen, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Frankrijk, Spanje en de VS.
Een aantal Belgische topchefs zoals Peter Goossens, Gert De Mangeleer, Roger Van Damme, Bert Meewis, Nick Bril en Tim Boury zetten de Belgische kaviaar al geruime tijd op de kaart.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?