Het afgelopen jaar waren verse voedingsproducten veruit de sterkst groeiende categorie in de West-Europese food retail. Ze waren goed voor maar liefst 38% van de totale FMCG-groei.

West-Europese consumenten hebben het voorbije jaar in totaal 499 miljard euro uitgegeven aan FMCG-producten, dat is 4,3 miljard euro meer dan in 2015. Dat meldt onderzoeksbureau Nielsen op basis van retaildata uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, België, Nederland, Oostenrijk en Portugal. 

Geen volumegroei

De totale West-Europese boodschappenmarkt groeit zo met net geen procent (+0,9%). Die groei is vooral gedreven door de prijzen, die met 0,8% omhoog gingen terwijl de volumes min of meer stabiel bleven (+0,1%). Het aantal verkochte ‘units’ stond dan ook onder druk in de drie grootste Europese markten: Duitsland (volume -0,8%), het VK (-0,4%) en Frankrijk (-0,2%). Ook in België was de volumegroei negatief (-1%). FMCG kan wel een waardegroei van 0,9% noteren in ons land dankzij een gemiddelde prijsverhoging van 1,9%.

 

Groeidrijvers: vers en confiserie

De categorieën die het meest bijdroegen aan de overall groei van FMCG in deze landen, waren verse voeding en confiserie. Verse producten stonden in voor 1,6 miljard euro, ofte 38% van de totale groei. Aan confiserie werd in 2016 1 miljard euro meer uitgegeven dan het jaar ervoor, waarmee de categorie verantwoordelijk is voor 23% van de totale groei. 

Ook aan alcoholische dranken werd heel wat meer geld besteed. De West-Europese consument gaf er 849 miljoen euro extra aan uit in het afgelopen jaar, al is die groei vooral te verklaren door prijsverhogingen.

“De groei van verse voeding en confiserie is te danken aan het feit dat consumenten meer producten kochten, terwijl de groei van alcohol vooral gedreven wordt doordat ze prijzen omhoog zijn gegaan,” zegt Olivier Deschamps, Senior Vice President Retailer Services West-Europa. “Vooral de sterke groei van vers is veelbetekenend: verse voeding is duidelijk een sterke focus voor retailers. De categorie dient om shoppers aan te trekken en hun imago te verbeteren."

 

Bereide maaltijden en bier

“Als we meer in detail kijken, zien we dat subcategorieën zoals bereide maaltijden, bier, verse groente en fruit en mineraalwater de grootste bijdrage aan de totale FMCG-groei hebben geleverd,” voegt Olivier Deschamps eraan toe. In België waren bereide maaltijden, bier en bruisende frisdranken de sterkst groeiende subcategorieën.

 

Grote merken en private label staan stil

Naast de categorieën, keek Nielsen ook naar de verschillende merktypes in West-Europa. Het onderzoeksbureau heeft daarbij vastgesteld dat de 10 grootste merken lichtjes achteruit gaan (-0,2 procentpunt in marktaandeel), ten voordele van de andere brands (+0,2 procentpunt). Maar liefst 70% van de groei het afgelopen jaar werd gegenereerd door deze groep van merken en fabrikanten.

Dan is er nog private label. De groei van de huismerken is niet gestopt, maar wel afgevlakt. De eigen merken van de retailers blijven stabiel op een marktaandeel van 35,9% (ten opzichte van 17,4% voor de top 10 brands en 46,6% voor de overige merken).

Groei door promo

Een andere belangrijke groeidrijver voor FMCG het afgelopen jaar, waren promoties. Producten in promotie waren goed voor de helft van de FMCG-groei (2,2 miljard euro). “Retailers hebben in 2016 herhaaldelijk gebruik gemaakt van promoties om hun shoppers aan te moedigen om meer producten in hun winkelmandje te leggen. Dat was een zeer belangrijke factor in de groei van de FMCG-sector,” klinkt het bij Nielsen.