iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
Vandaag trokken meer dan 100 fruitboeren richting het hoofdkwartier van Comeos in Brussel. Ze klagen aan dat supermarkten te veel marge inpikken op appelen en peren en krijgen daarbij de steun van Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA).
De fruitboeren zijn boos. Ze krijgen te weinig voor hun product: op de veiling krijgen ze voor 1 kilo appelen nog geen 40 cent, terwijl ze in de supermarkt vekocht worden tegen minstens 2 euro per kilogram. Bij Jonagold of varianten erop is dat zelfs 2,5 euro tot 3 euro, zegt de Boerenbond. “Op dit moment betalen de supermarkten ons niet eens genoeg om de kosten te dekken. Dat is niet leefbaar. We hebben ministens 1 euro nodig”, aldus de fruitboeren. Ze eisen eerlijkere handelspraktijken en een betere verdeling van de winstmarges in de voedselketen. “De situatie moet snel veranderen of binnen één à twee jaar worden er geen appelen of peren meer gekweekt in België”. Het verschil tussen de veilingprijs en die in de winkel heeft te maken met transport-, energie- en verpakkingskosten, die de jongste maanden fors in prijs gestegen zijn. De fruitboeren krijgen desteun van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “De mensen betalen in de winkel genoeg, maar dat wordt niet eerlijk genoeg verdeeld binnen de keten en blijft sterk kleven bij retailers en supermarkten”, zegt ze in een persbericht. “Vooral vanuit de retailerswereld wordt geen of onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen van de druk die ze de fruitboeren, en bij uitbreiding alle landbouwers, opleggen.” De minister pleit voor een orgaan dat waakt over de rechtvaardige verdeling van de marge over de volledige keten. Bij Comeos betreurt Dominique Michel de uitspraken van minister Demir. “De overheid heeft zelf eind vorig jaar een studie laten uitvoeren door het Belgisch Prijzenobservatorium. Dat kwam tot de conclusie dat de marge in de supermarkten met 1,29% historisch laag was. In tegenstelling tot wat de minister beweert, blijft er dus niets ‘kleven’ bij de supermarkten. Integendeel.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?