Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) heeft een voedselstrategie gepresenteerd om ervoor te zorgen dat iedere Vlaming gezond, kwaliteitsvol en duurzaam voedsel op zijn bord krijgt. Maar veel enthousiaste reacties zijn er niet.

“Vlaanderen wil ‘het Silicon Valley van duurzame voeding’ worden”, zei Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) gisteren bij de voorstelling van de Vlaamse voedselstrategie die de naam ‘Go4Food’ kreeg. Het plan werd uitgetekend door het department Landbouw en Visserij, in samenwerking met een voedselcoalitie van partijen die bezig zijn met voeding, van boerenorganisaties over supermarkten en universiteiten tot ngo’s. Het moet er mee voor zorgen dat Vlaanderen een strategische autonomie krijgt op vlak van voeding en moet Vlamingen kwaliteitsvol, betrouwbaar en duurzaam voedsel garanderen. ‘Go4Food’ mikt op een duurzame en performante landbouw via 19 doelstellingen, die variëren de strijd tegen voedselongelijkheid, faire voedselprijzen en groeiend vertrouwen in voedingsketens. Nu de oorlog in Oekraïne de zwakke punten en de afhankelijk heeft blootgelegd en de klimaatopwarming de druk verhoogt, is de nood daartoe groot. 

©

Jo Brouns

‘Een voedselsysteem binnen ecologische grenzen' is een van de vier strategische pijlers uit het Go4Food-plan. Op lange termijn zou er een “staps­gewijze en haalbare ecologische verduurzaming van de voedsel­productie” komen, net als een verduurzaming van de dierlijke productie van eiwitten. Vorig jaar had minister Crevits al een 'eiwitstrategie 2030' voorgesteld, waarbij de bedoeling is dat we onze eiwitten meer uit plantaardige bronnen ­halen, zoals bonen, linzen of kikkererwten. Eén van de opvallende elementen in de strategie is het plan om de ware kosten van onze voeding te bepalen met een prijsinstrument. Het is niet duidelijk wat daar concreet mee aangevangen word:  ‘Go4Food’ meldt dat het de consument bewust wil maken van die ware kosten en “een beleid ontwikkelt dat het doorrekenen van die ware prijs aanmoedigt en ondersteunt”. Brouns wil daarnaast ook nadenken over een fairtradesysteem voor lokaal voedsel en een garantie op beschikbare voedselgrond, maar één van de problemen is ook daar dat er geen concrete doelstellingen geformuleerd worden. Voor critici is dat net het zwakke punt van ‘Go4Food’: er staan veel ronkende intentieverklaringen in, maar weinig concrete en controleerbare doelstellingen.