iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
De prijs van voeding staat vandaag sterk onder druk. De inflatie voor voeding heeft de ‘double digits’ bereikt en beslaat inmiddels 12,30%, meldde Statbel recent. De talloze berichten van prijsstijgingen zette Gondola Academy aan om een grondige analyse te doen rond prijs en de evoluties van kosten doorheen de geschiedenis.
Om te beginnen bracht Gondola Academy in kaart hoe de bestedingen aan voeding door een gemiddeld huishouden evolueren doorheen de tijd: van 1850 tot nu. Procentueel neemt voeding in 1850 ongeveer 60% in van het totale budget wat gradueel daalt tot aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog daalt het aandeel voeding in het huishoudbudget aanzienlijk: van 50% in 1949 tot 18,9% in 1988. Doorheen die tijd kent de landbouwsector een periode van hyper productiviteit. De introductie van moderne voertuigen om het veld te bewerken en het gebruik van kunstmatige meststoffen zorgen ervoor dat er veel meer voeding geproduceerd kan worden met eenzelfde hoeveelheid grond.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?