#5 Voeding speelt een cruciale rol in ons leven. Eten voorziet in een primaire behoefte, maar staat ook steeds meer centraal in onze sociale en culturele gewoonten. Maar wat zijn belangrijkste voedingstrends op wereldschaal? Ontdek het in onze serie waarin Xavier Terlet, deskundige voedingsinnovatie en senior advisor en mede-oprichter van ProtéinesXTC, extra uitleg geeft. Dit keer zien we hoe flexitarisme steeds populairder wordt. 

De individuele gezondheid en de gezondheid van de levende wereld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voeding moet niet alleen goed zijn voor de mens, maar ook voor het hele leefmilieu. Er zijn steeds meer geïnformeerde en bewuste consumenten, die aandacht hebben voor wat ze eten. Het aantal flexitariërs neemt steeds verder toe. Een opvallend feit uit 2024 is dat 40% van hen verklaart te hebben gekozen voor een drastische verandering omwille van het milieu of uit ethische overwegingen. “Flexitariërs kiezen op natuurlijke wijze voor meer plantaardige voeding zonder dat ze noodzakelijk vlees, vis of zuivelproducten afwijzen”, verklaart Terlet. Een opmerkelijk gegeven omdat zij zich baseren op het plezier en niet op hun milieu-overtuiging. Xavier Terlet: “Het is misschien niet politiek correct, maar ik wil hier toch stellen dat de consument als volgt redeneert: mijn plezier, mijn gezondheid en dan mijn planeet, en in die volgorde. Niet iedereen zal dat graag horen, maar het is wel degelijk de waarheid, want het blijkt uit alle studies. De consumenten zijn op zichzelf gericht en hoewel dat niet wil zeggen dat ze de andere prioriteiten verwaarlozen, is dat toch de volgorde die ze hanteren.”