#3 Voeding speelt een cruciale rol in ons leven. Eten voorziet in een primaire behoefte, maar staat ook steeds meer centraal in onze sociale en culturele gewoonten. Maar wat zijn belangrijkste voedingstrends op wereldschaal? Ontdek het in onze serie waarin Xavier Terlet, deskundige voedingsinnovatie en senior advisor en mede-oprichter van ProtéinesXTC, extra uitleg geeft. Dit keer hebben we het over exotische smaken. 

De liefde voor exotische voeding is altijd al een sterke trend geweest. Hoe dat komt? Het gaat hier om iets anders, dus om genieten, maar in een andere vorm. “Wat gisteren nog exotisch was, is dat vandaag niet meer, omdat het niet meer anders is”, vertelt Terlet. “Couscous was ooit exotisch, net als kiwi’s en ananas. Vandaag is dat niet meer het geval.” Het nieuwe exotisme in de voeding gaat op zoek naar verschil door diepgaander te speuren in een regio op aarde die we al hebben leren kennen. “We zijn al vertrouwd met de Aziatische of de mediterrane keuken. Nu maken we kennis met de keuken van de Filippijnen of van Japan. Vandaag wordt Japan niet enkel meer geïdentificeerd met sushi of sashimi, maar ook met veel verfijndere gerechten. En voor de mediterrane keuken gaat de blik nu veel meer in de richting van het Midden-Oosten, dat wil zeggen de keuken van Libanon en Syrië bijvoorbeeld”, vervolgt hij.