VR helpt Pringles-fabriek in Mechelen om productieproces te optimaliseren
Pringles
De Pringles-fabriek in Mechelen schakelt de hulp van virtual reality in om het productieproces van Pringles te optimaliseren en werknemers beter op te leiden. Daarvoor werkt het samen met enkele Howest-studenten en Spectr BIM, dat instaat voor de 3D-technologie.
6 maanden, zolang heeft het geduurd om dit VR-project uit de grond te stampen. Daarvoor sloeg Kellanova, bekend van het chipsmerk Pringles, de handen in elkaar met enkele studenten van de Howest hogeschool in Kortrijk en het Mechelse bedrijf Spectr BIM, dat instaat voor de 3D-technologie. Concreet gaat het om een project waarbij VR wordt ingezet om het productieproces te optimaliseren en werknemers gemakkelijker op te leiden. “De bakoven moet continu op dezelfde temperatuur blijven. Als we het toestel openen om de werking aan de binnenkant op te volgen, zitten we met serieuze verliezen. Dus was het noodzakelijk om een andere werkwijze te vinden. In samenwerking met de teams van Kellanova hebben de studenten van Howest een systeem ontwikkeld waarmee voor het eerst de frituurfase in de grote friteuse - een afgesloten machine - gevisualiseerd kan worden. Dankzij die interactieve visualisatie kan de productie worden geoptimaliseerd zonder de productieactiviteiten stil te leggen. Dat resulteert enerzijds in aanzienlijke tijdbesparingen, maar zorgt er anderzijds ook voor dat het energieverbruik wordt geoptimaliseerd. Bovendien kunnen we zo ook onze knowhow over de binnenkant van de machines verbeteren en medewerkers gemakkelijker opleiden", vertelt Tom De Weerdt, senior technical operations manager bij Kellanova. De visualisatie is mogelijk dankzij Spectr BIM dat CAD-tekeningen van de machines visualiseert met 3D-technologie en er animaties aan toevoegt waardoor eventuele defecten gemakkelijk opgespoord kunnen worden. "Als een klep in de machine bijvoorbeeld niet meer schakelt, kan je aan de lopende oliestroom op de VR-beelden zien waar het probleem zit, wat ons een pak tijd bespaart om het probleem op te sporen en op te lossen. Daardoor kan voedselverspilling efficiënt worden tegengegaan en grondstoffen worden behouden", vervolgt hij. "Bovendien kan je deze scenario's simuleren in het VR-systeem, waardoor we beter kunnen leren hoe we in de toekomst met dergelijke situaties moeten omgaan." Nog een belangrijk voordeel van het nieuwe systeem is dat de VR-tool gebruikmaakt van reële data van de machines die gebruikt worden, waardoor je het productieproces veel beter kan analyseren.
De eerste reacties op het VR-systeem zijn alvast lovend, benadrukt De Weerdt. "Tot nu toe was geen enkele fabriek van Kellanova bezig met VR, maar we merken dat ons project nauwgezet wordt gevolgd door onze collega's van andere plants. En dat ze overwegen om ons systeem ook in andere Kellanova-fabrieken uit te rollen", stelt De Weerdt, die benadrukt dat de VR-technologie nog veel potentieel biedt in de toekomst. "Het systeem kan ook worden ingezet voor andere opdrachten zoals kritische maintenance of operationele taken, maar ook bij mixed reality." Lode Snackaert, zaakvoerder van Spectr BIM, voegt er nog aan toe: "Dit VR-project is een uniek industrieel project in België, omdat het deze technologie op een heel nieuwe manier gebruikt. Deze samenwerking toont het ongelooflijke potentieel van het combineren van academische innovatie met industriële expertise, om productieprocessen te revolutioneren.” Hij wijst er wel op dat 3D-technologie vandaag nog te weinig wordt ingezet door bedrijven: "Ze moeten echt voorbijgaan aan het nice to have verhaal wat 3D betreft en deze technologie inzetten om serieuze kostenbesparingen te realiseren in hun productieprocessen. Kellanova bewijst met dit project dat de technologie een belangrijke meerwaarde biedt."
Dit nieuwe project maakt deel uit van een grotere miljoeneninvestering van Kellanova Europa, die gericht is op het verbeteren van de operationele efficiëntie, het stimuleren van innovatie binnen het Europese productienetwerk, maar die ook als doel heeft om de hoeveelheid afval, de CO2-uitstoot en het waterverbruik in het hele productienetwerk te verminderen. Dit is trouwens niet de eerste duurzame verbeteringen op de site van de Pringles Kellanova-fabriek in Mechelen. De fabriek, die jaarlijks meer dan 100.000 ton snacks produceert, wist dit jaar zijn waterverbruik bijvoorbeeld met 50% te verminderen, onder andere door de bouw van een installatie voor de recuperatie van afvalwater, in samenwerking met het Mechelse Pantarein. Daarnaast veranderde het vorig jaar ook zijn Pringles-verpakking en koos het voor een papieren bodem, wat het het recyclingproces ten goede kwam.