- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
We durven het bijna niet schrijven, maar nu Russische troepen meerdere regio’s in Oekraïne bombarderen, rijst de vraag wat de mogelijke gevolgen zijn op de economie in het algemeen en de consumptie in het bijzonder. We zijn terughoudend om de analyse te maken, maar omdat de vraag zich stelt, analyseren we wat er op dit moment te zeggen valt.
De belangrijkste gevolgen zijn duidelijk macro-economisch. Wereldwijd hebben de beurzen een duik genomen van om en bij 4%. Er is ook de prijs van de petroleum die stijgt: de prijs van Brent-olie steeg naar 102 dollar. Rusland vertegenwoordigt ook 30% van de olietoevoer in Europa. Ook de gasprijs schiet de hoogte in, met minstens 20% (tot 107 dollar). De prijs van aluminium stijgt met 4% en bereikt een historisch record. De moeilijkheden komen bovenop de stijgende grondstofprijzen waaronder de wereldeconomie vandaag al lijdt en de bijhorende inflatie. Het maakt het ook moeilijker voor centrale banken om de inflatie zoveel mogelijk in de perken te houden.
“De impact voor de consument zal vooral op middellange termijn te voelen zijn”, zegt Tom Simonts, analist bij KBC. “We gaan nog niet meteen minder uitgeven of op reis gaan, maar het consumentenvertrouwen zal wel dalen. Dat zal nog niet meteen gebeuren, maar wel op een termijn van enkele maanden, afhankelijk van hoe de situatie evolueert. Directe impact zal er wel zijn doordat de prijzen aan de pomp stijgen. Dat is iets wat gezinnen voelen en een impact heeft op hun koopkracht. Maar de vraag is op dit moment vooral: hoe lang gaat dit duren? Dat bepaalt het antwoord op alle andere vragen. Het is wel waarschijnlijk dat de verwachte daling van de inflatie hierdoor vertraagd zal worden.”
Wat de voedingssector betreft, weten we dat de meest getroffen landen de grote exporteurs van tarwe zijn. De prijs per ton steeg met 3% tot 294 euro per ton. Rusland vertegenwoordigt 20% van de wereldwijde handel, Oekraïne 10%. Europa is niet direct blootgesteld, in tegenstelling tot de landen in het zuiden van het Mediterrane gebied. De prijsverhoging van de tarweprijs zal onvermijdelijk ook gevolgen hebben voor alle andere markten. Los daarvan is het moeilijk om in detail te treden over de economische gevolgen, omdat er ook nog onvoldoende duidelijkheid is over de sancties die nog zullen volgen. Sinds enkele jaren al voelen de Belgische fruitboeren bij ons de gevolgen van de sancties tegen Rusland.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?