Een ambitieus voedingsproject in Wallonië wil de lokale speltsector nieuw leven inblazen. Negen spelers uit de onderzoekswereld en de voedingsindustrie hebben hun krachten gebundeld om tegen 2022 Belgische speltproducten zoals pasta, gin, whisky of zelfs meel aan te bieden in de supermarkten.

Tegen 2022 zouden consumenten whisky, pasta, meel of zelfs brood op basis van Belgische spelt in de rekken moeten vinden. Hoewel spelt een graansoort is die vergelijkbare kenmerken heeft als tarwe, wordt ze al tientallen jaren verdrongen door de meer rendabele tarwecultuur. Spelt maakt echter een verrassende comeback in België door de toegenomen vraag van consumenten. “Spelt is een graansoort die al eeuwenlang wordt verbouwd in Wallonië, waar de grond bijzonder geschikt is”, vertelt Marie Vassen, coördinator van het project en kwaliteitscoördinator bij Pastificio Della Mamma, een van de bedrijven achter het project. “Dankzij de populariteit van lokale producten zijn levensmiddelen op basis van spelt erg geliefd bij de consument. Bovendien is spelt erg succesvol omdat consumenten hun voeding kunnen variëren: de graansoort levert andere voedingsstoffen dan tarwe. Een derde voordeel is dat de smaak van spelt, die een nootachtige toets bevat, anders is dan die van tarwe.”

Tot nu toe werd Belgische spelt vooral gebruikt voor veevoeder. Slechts een klein deel was bestemd voor menselijke consumptie. Maar door de toenemende vraag van consumenten komt daar verandering in. Speltbrood, dat al enkele jaren wordt verkocht in supermarkten, is waarschijnlijk het beste voorbeeld van deze rage rond “Gallische tarwe”, zoals sommigen het noemen. Dankzij de interesse van de consument en de karakteristieken van de Belgische bodem ontstond er in 2018 een groot project: Wallep, een samentrekking van Wallonië en épeautre (spelt). Negen spelers uit Wallonië en Brussel, waaronder drie afkomstig uit onderzoeksinstellingen (Celabor, CRA-W, Meurice Recherche & Développement) en zes uit de voedingsindustrie, willen een duurzame en rendabele Belgische speltsector opbouwen.