- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Supermarkten en winkels die herhaaldelijk in overtreding zijn bij de verplichting op het dragen van een mondmasker, riskeren een sanctie en zelfs uiteindelijk een sluiting. Handelaars vinden dat onaanvaardbaar. Ze vinden ook dat de overheid de controle op het naleven van de maatregel voor haar rekening moet nemen.
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de verplichting om een mondmasker te dragen in de winkel is er nu toch. Supermarkten zijn er voor te vinden, maar zijn absoluut niet blij met het feit dat zij kunnen opdraaien voor het niet naleven van de maatregel. “Juridisch hebben we vandaag de dag niet de mogelijkheid om klanten fysiek tegen te houden die geen mondmaskers dragen of om iemand die geen mondmasker draagt, aan de deur te zetten. De verantwoordelijkheid voor het dragen van een mondmasker moet altijd bij de klant liggen, niet bij de handelaar. We vragen dus dat de overheid toeziet op het naleven van de maatregel. Wij kunnen niet optreden als politieagent”, zegt Dominique Michel, CEO van Comeos, in een persbericht.
Ook supermarkten zelf verzetten zich tegen het feit dat zij belast worden met de verantwoordelijkheid om de maatregel te laten naleven. “Er moeten duidelijke controles voorzien worden door de overheid. Het kan niet de bedoeling zijn dat winkels zelf moeten zorgen voor de handhaving”, aldus Hanne Poppe, woordvoerder van Colruyt Group. Ook Delhaize vindt dat het doen naleven van de maatregel een verantwoordelijkheid is van de overheid, meldt woordvoerder Roel Dekelver. “Ons personeel staat vandaag al onder zware druk door de omstandigheden waarin ze moeten werken, zonder dat ze ook nog eens als politieman moeten optreden.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?