2 op 3 Belgische voedingsbedrijven zijn er slecht aan toe  en 4 op 10 dreigt zelfs kopje onder te gaan bij een nieuwe economische klap. Dat blijkt uit een studie van Fevia, die werd uitgevoerd door Graydon. De sectorfederatie trekt daarom aan de alarmbel.

Met de schokbestendigheidsscore berekent Graydon in welke mate een onderneming één of meerdere schokken kan opvangen. Voor de drank- en voedingssector blijkt dat 87% van ondernemingen voor de coronacrisis zeer gezond was. Vandaag zijn 66% van de Belgische voedingsbedrijven onvoldoende schokbestendig. Voor 40% van de ondernemingen is de situatie vandaag ronduit precair. De oorzaken van deze situatie zijn gekend: de oorlog in Oekraïne en de talloze kostenexplosies voor grondstoffen, energie en lonen. “Door een gebrek aan reserves – die door de opeenvolgende crisissen zijn opgesoupeerd - zouden die bedrijven in ademnood kunnen komen in geval van een nieuwe schok. Aangezien 97% van de Belgische voedingsbedrijven kmo’s zijn (met minder dan 100 werknemers), blijken vooral zij het meest in gevaar”, klinkt het in de studie.

Fevia grafiek persbericht 7/09/22
©

Fevia

Uit de studie van Graydon blijkt duidelijk dat voedingsbedrijven de negatieve gevolgen van de COVID-crisis nog niet volledig verteerd hadden. "Enerzijds daalde tussen april 2021 en april 2022 het aandeel Belgische voedingsbedrijven met een alarmerende schokbestendigheidscore, met dank aan de corona-steunmaatregelen. Anderzijds bleven heel wat voedingsbedrijven in de gevarenzone, mede door de impact van de Omikron variant. Intussen zijn zowat alle kostenposten verder gestegen tot ongekende hoogtes", klinkt het bij Fevia. 

Uit een bevraging bij de leden van Fevia blijkt bovendien dat amper de helft de voedingsbedrijven in 2022 een prijsverhoging verkreeg bij supermarkten. In de meeste gevallen was die bovendien minder dan de helft van de gestegen kosten. De leden van Fevia zijn dan ook bezorgd over de flinterdunne marges die hen resten om te investeren en innoveren. Voor velen van hen is het zelfs een pure kwestie van overleven."Bovendien wacht de voedingsbedrijven in januari 2023 nog een loonindexering van meer dan 10%. Die dreigt Belgische voedingsbedrijven minder competitief te maken aangezien de loonstijgingen in onze buurlanden, waarnaar ons land traditioneel veel exporteert, veel lager liggen. Samen met de fiscale lasagne in België werkt dit ook steeds meer grensaankopen in de hand", vervolgt de sectorfederatie.

Fevia grafiek
©

Fevia

“Het is 5 voor 12”

“De combinatie van historisch dure kosten voor grondstoffen, energie en lonen wordt onhoudbaar voor onze bedrijven, zeker als ze die niet kunnen doorrekenen aan hun afnemers, voornamelijk de supermarkten”, stelt Fevia CEO Bart Buysse, die beleidsmakers en ketenpartners dan ook oproept om nu te handelen naar de ernst van de situatie. “Onze bedrijven zorgen al jaren voor jobs en investeringen in ons land, maar hebben vandaag nood aan concrete steun en oplossingen. Dat signaleren we al maanden. Het is 5 voor 12. Nu niet ingrijpen staat gelijk aan schuldig verzuim!” Daarom dringt Fevia aan op de uitvoering van verschillende maatregelen om de ondernemingen te ontlasten, niet alleen wat de beheersing van de energie- of loonkosten betreft, maar ook wat het uitstel van betalingen of de toegang tot tijdelijke werkloosheid betreft.