Greenyard
Greenyard heeft zopas zijn resultaten voor boekjaar 2022/2023 bekend gemaakt en die zijn niet slecht. Het bedrijf slaagde erin om zijn omzet op te trekken tot 4,6 miljard, en wist zijn volumedaling te beperken tot -0,8%. Ook de aangepaste EBITDA steeg, terwijl de schulden verder werden afgebouwd.
Ondanks de moeilijke marktomstandigheden is Greenyard het afgelopen boekjaar goed doorgekomen. Hoewel de consumptie van verse groenten en fruit per persoon daalde met 10% in 2022, steeg de like-for-like omzet van Greenyard met 7,9% tot 4,6 miljard euro, onder meer als gevolg van een prijsstijging van 8,5%. In tegenstelling tot de algemene consumptietrend daalden de volumes van Greenyard slechts met 0,8%. Dat die daling beperkt bleef is vooral te danken aan het Long Fresh-segment dat met 4,5% groeide in volume. “Long Fresh genoot van een volumegroei dankzij de food service die postcorona herleefde en een trend naar goedkopere alternatieven (van merkproducten naar huismerken en van Fresh naar Long Fresh)”, verklaart Greenyard in een persbericht. Het Fresh-segment daalde daarentegen met 1,9% in volume.
De aangepaste EBITDA klom van 166,5 miljoen in het vorige boekjaar naar 167,3 miljoen. De aangepaste EBITDA-marge daalde wel licht van 3,8% naar het niveau van boekjaar 2020/2021: 3,6%, een rechtstreeks gevolg van de moeilijke marktomstandigheden. “Desondanks kon Greenyard de operationele winstgevendheid stabiliseren in absolute termen door frequente herzieningen van verkoopprijzen, een strikte kostencontrole en sterke samenwerking met de geïntegreerde klantenrelaties”, klinkt het. Het nettoresultaat klokte op zijn beurt af op 9,3 miljoen euro ten opzichte van 16,9 miljoen een jaar eerder. “Dit is hoofdzakelijk het gevolg van verdere reorganisaties om het Fresh-bedrijfsmodel naar de toekomst toe te versterken. In het kader daarvan is de afbouw van Fresh UK bijna afgerond. Daarnaast is besloten om de Franse markt operationeel te bedienen vanuit de Greenyard-organisaties in de buurlanden”, verklaart het bedrijf. Greenyard wist tot slot ook zijn netto financiële schuld (vóór IFRS 16) af te bouwen van 303,6 miljoen in het vorige boekjaar naar 277,3 miljoen in 2022.
Op basis van deze goede resultaten heeft Greenyard besloten om opnieuw een dividendbeleid te voeren. De raad van bestuur van het bedrijf zal daarom aan de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders op 15 september 2023 voorstellen om een dividend van 0,10 euro per aandeel goed te keuren voor het volledige boekjaar eindigend in maart 2023. Dit is het eerste dividend sinds oktober 2018.
Vooruitzichten
Greenyard kijkt alvast positief naar de toekomst. Zo verwacht het voor het financieel jaar 2023/2024 dat de omzet zal groeien tot ongeveer 4,90 miljard euro en dat de aangepaste EBITDA zal toenemen tot 175 à 180 miljoen. Daarnaast blikt de groentespecialist ook al wat verder vooruit en wil het tegen maart 2026 5,4 miljard euro omzet realiseren en een aangepaste EBITDA realiseren die eindigt tussen de 200 à 210 miljoen.
"Dit zijn zeer positieve resultaten in zo'n moeilijk economisch jaar, waarbij we opnieuw de unieke kracht van geïntegreerde klantrelaties en de complementariteit van onze divisies bewijzen. We kijken met vertrouwen naar de toekomst, zelfs in onzekere tijden”, reageert Marc Zwaaneveld, co-CEO van Greenyard. “Terwijl we verdere stappen zetten, blijven we vastbesloten om duurzame groei te bereiken en langetermijnwaarde te creëren voor iedereen in de voedselwaardeketen en voor al onze stakeholders. Met een sterke relatieve marktpositie zijn we klaar voor een gezonde toekomst voor iedereen."
Feeding The Future
Wil je meer weten over verse producten en de toekomst van ons voedingssysteem in het algemeen? Schrijf u dan snel in voor het Feeding The Future-event op 20 juni!