AB InBev behaalde uitstekende cijfers voor het tweede kwartaal van dit jaar, onder meer door de impact van de Wereldbeker voetbal. Zo nam de winst van de biergigant met 15,5% toe tot zo’n 2,16 miljard dollar.

AB InBev zag zijn volumes in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,8% toenemen tot zo’n 143,68 hectoliter. Daardoor wist de biergigant een omzet van 14,01 miljard euro te behalen, een stijging van 4,7%. Hoewel het volume eigen bier sterk is gestegen in Mexico, Brazilië en China,  daalde het in de Verenigde Staten. Dat succes is te wijten aan de toenemende interesse in ambachtelijke bieren. Het genormaliseerde EBITDA groeide met 7% tot zo’n 5,57 miljard dollar. Het brutomarge steeg dan weer met 4,8% tot 8,82 miljard dollar. AB InBev behaalde bovendien een genormaliseerde winst van 2,16 miljard dollar, tegenover 1,87 miljard in het tweede kwartaal vorig jaar. Die groei is vooral te danken aan de volumestijging en de slimme marketinginvesteringen rond de Wereldbeker voetbal.

Wereldbeker voetbal

“Onze sponsoring van de 2018 FIFA World Cup RussiaTM was zowel voor Budweiser als voor AB InBev een van onze meest prestigieuze en geslaagde sponsoringsprojecten”, verklaart de bierreus. Als de officiële biersponsor lanceerde AB InBev zijn Budweiser-campagne "Light Up FIFA World CupTM" in meer dan 50 landen. “Voetbal is op veel van de nieuwe markten waar Budweiser na onze combinatie met SAB werd gelanceerd een heel geliefde sport. Dit was dan ook een unieke kans om banden te smeden met de 3,2 miljard voetbalfans wereldwijd (volgens cijfers van de FIFA) en de merkbekendheid te vergroten”, verduidelijkt het bedrijf. Dankzij een wereldwijde campagne en innovatieve aanpak van zijn middelen voor sportsponsoring met een bijzondere focus op digitale aanwezigheid, was Budweiser tijdens het toernooi wereldwijd het leidende merk op sociale media. “Dankzij een fantastische uitvoering in Rusland verkochten we bovendien meer bier in de stadiums dan tijdens de 2014 FIFA World Cup BrazilTM.”

De biergigant heeft bovendien ook zijn lokale merken in meer dan 40 landen geactiveerd, op hun thuismarkten ingespeeld op de nationale trots (zoals bij ons bij Belgium) en een versnelde volumegroei helpen realiseren binnen zijn volledige portefeuille.

Premiumisation

De laatste jaren heeft AB InBev, zich goed bewust van het groeiende succes van ambachtelijke bieren, verschillende kleine lokale en ambachtelijke merken overgenomen. Dat heeft volgens de brouwer ook bijgedragen aan het succes van internationale merken als Budweiser, Stella Artois of Corona. “Onze High End Company (een business unit met een portefeuille van wereldwijde merken, speciaal- en ambachtelijke bieren in 22 landen) blijft de toon zetten met zowel opbrengsten- als EBITDA-groei van meer dan 20% in HY18. De wereldwijde premiumiseringstrend droeg ook bij tot het aanhoudende succes van onze portefeuille van wereldwijde merken. De groei van onze wereldwijde merken versnelde dit kwartaal met een opbrengstengroei van 10,1% wereldwijd en 16,7% buiten de thuismarkten”, verduidelijkt AB InBev.

De opbrengsten van Budweiser stegen met 4,1% wereldwijd en met 10,1% buiten de VS onder impuls van sterke groei in Brazilië, China en het VK en op heel wat nieuwe markten ten gevolge van de activering van het merk als wereldwijde sponsor van de 2018 FIFA World Cup RussiaTM. De opbrengsten van Stella Artois namen toe met 9% mede dankzij goede resultaten in Brazilië, het VK en Argentinië. Corona kende opnieuw een fantastisch kwartaal met een opbrengstengroei van 21,9% wereldwijd en 42,6% buiten Mexico. De groei was het sterkst in China, West-Europa en Zuid-Afrika. “De drie merken blijven goed presteren op zowel ontwikkelde markten als groeimarkten, en we blijven opportuniteiten voor verdere groei zien naarmate we ze verder uitrollen op nieuwe markten”, benadrukt de groep.

Organisatie

Naast de kwartaalcijfers, maakte AB InBev ook bekend dat er enkele organisatorische veranderingen zullen doorgevoerd worden om zijn focus op opbrengstengroei en waardecreatie te versterken. Alle veranderingen treden in werking vanaf 1 januari 2019. Concreet wil de bierreus zijn geografische structuur vereenvoudigen door van 9 naar 6 administratieve zones (Noord-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Europa en Azië) te gaan. Daarnaast worden Marketing en ZX Ventures samengebracht onder een gemeenschappelijke wereldwijde verantwoordelijke. ZX Ventures zal zijn huidige onafhankelijkheid wel behouden. Daarnaast worden er twee nieuwe functies gecreëerd. Zo wordt Lucas Herscovici, momenteel Global Marketing VP Strategic Functions, de nieuwe Chief Non-Alcohol Beverages Officer, en zal Pablo Panizza, momenteel BU President voor BU Rio de la Plata, aangesteld worden als de nieuwe Chief OwnedRetail Officer. Daarnaast vinden er ook enkele wijzigingen plaats in het leidinggevende team.

Vooruitzichten

“We blijven ervan uitgaan dat onze groei in de tweede helft van het jaar zal versnellen naarmate we de lessen die we geleerd hebben, uit het kader voor de uitbreiding van de categorie, verder toepassen en beste praktijken tussen onze markten blijven delen. Daarnaast stelt onze portefeuille van wereldwijde merken en luxemerken ons in staat om in diverse geografische gebieden waar we actief zijn duurzame groei binnen de categorie te realiseren.”