Automatische, hygiënische kassa’s zijn in opmars bij de lokale voedingswinkel. Uit onderzoek van het NSZ blijkt dat traditionele kassa’s steeds meer worden vervangen door kassa’s waarbij de klant geen geld meer moet overhandigen aan de handelaar, maar zijn muntstukken of biljetten rechtstreeks in de machine deponeert. Zes procent van de zelfstandige voedingswinkels zou op dit moment al met zo’n kassa werken. 

Wie regelmatig naar de bakker of slager om de hoek gaat, heeft ze waarschijnlijk al zien opduiken: de automatische, hygiënische kassa die ervoor zorgt dat de handelaar zelf niet meer rechtstreeks in contact komt met de muntstukken of biljetten die de klant hem aanbiedt. De klant deponeert die gewoon rechtstreeks in de kassa en krijgt meteen ook het nodige wisselgeld terug. Op dit moment heeft 6% van de slagers, bakkers en andere lokale voedingswinkels zo’n kassa in huis, zo blijkt uit een rondvraag van NSZ bij 426 voedingshandelszaken.

De opmars van dergelijke kassa’s gaat snel. Producenten van dergelijke kassa’s hebben de verkoop ervan op twee jaar tijd met 60 à 70% zien toenemen. “Tot drie à vier jaar geleden zag je zulke hygiënische kassa’s haast nergens, terwijl ze nu steeds meer opduiken bij de zelfstandige voedingswinkels”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Nochtans is er een zeker prijskaartje verbonden aan zo’n kassa. Daar waar je voor een traditionele kassa gemiddeld 5.000 euro betaalt, loopt dat bedrag voor een hygiënische kassa op tot gemiddeld 15.000 euro. 

Veligheid

Een nieuw fenomeen, want drie à 4 jaar geleden zag je zo’n hygiënische kassa haast nergens. Die kassa heeft, naast het hygiëneaspect, nog een aantal andere voordelen: ze spaart tijd uit bij grote drukte, fouten bij het wisselen zijn uit den boze en ze voorkomt dat personeelsleden geld stelen uit de kassa. “Wetende dat 4 op de 10 diefstallen in een winkel het werk is van eigen medewerkers is dat absoluut geen onbelangrijk argument”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Daarnaast kunnen zulke kassasystemen, die niet in één handomdraai open te krijgen zijn, ook potentiële overvallers afschrikken. Die willen hun buit immers zo snel mogelijk bij elkaar rapen en dat is met zo’n kassa niet eenvoudig.

Foto: Gunnebo Safepay