Bebat, de organisatie verantwoordelijk voor de inzameling, selectie en recyclage van gebruikte batterijen, lanceert intelligente inzamelvaten die opgehaald worden wanneer ze vol zijn. De nieuwe toestellen zullen geleidelijk geïnstalleerd worden in meer dan 5.000 Belgische winkels.

Bebat, opgericht in 1995 door de fabrikanten van batterijen, vervangt de oude collecte-eenheden door nieuwe, intelligente inzamelvaten. Een primeur voor de Belgische retail, aldus de organisatie. De vaten zijn uitgerust met een telemetrisch systeem waarmee kan gecheckt worden wat de temperatuur is en hoe vol de vaten zijn. Eens ze vol zijn, worden ze automatisch geleegd. Die innovatie, ontwikkeld in samenwerking met designbureau Pars Pro Toto en technologiespecialist Unitron, moet Bebat toelaten om zijn logistiek voor de detailhandel te optimaliseren. Supermarkten en winkes zijn een van zijn belangrijkste kanalen voor de organisatie. Vorig jaar zamelde het meer dan 3.300 ton gebruikte batterijen in, waarvan 600 ton via inzamelpunten bij supermarkten en andere winkels.

Belgische innovatie

Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation bij Bebat: “De vernieuwde inzamelvaten zijn een mooi staaltje van Belgische innovatie.  Dankzij doortastende R&D hebben we een eenvoudige en efficiënte manier gevonden om de ophaling van onze inzamelvaten te verbeteren. De nieuwe inzamelunits geven immers vanzelf aan wanneer ze vol zitten en worden vervolgens automatisch ingepland voor ophaling. Dat is vooral erg gemakkelijk voor de retailers zelf, want zo hoeven ze niet langer handmatig een afspraak voor ophaling te maken.”

De intelligente vaten hebben nog een bijkomend voordeel: ze zijn voorzien van een kleinere inwerpopening waardoor grote batterijen die eerder in een recyclagepark thuishoren niet meer in de inzamelvaten passen. Dat moet consumenten ertoe aansporen om steeds het juiste inzamelkanaal voor hun lege batterijen te gebruiken. Grote batterijen – zoals de exemplaren die tegenwoordig terug te vinden zijn op een elektrische fiets of step – passen niet meer in de vernieuwde inzamelunits. Consumenten zullen dus enkel nog hun kleine batterijen via retailkanalen kunnen binnenbrengen.