Filao
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Filao
FILAO, de eerste geïntegreerde fabriek voor de recyclage van petflessen, werd in september ingehuldigd in het bijzijn van drie Belgische ministers. Wij namen een kijkje achter de schermen van dit productiecentrum in Charleroi, waar naar verwachting niet minder dan 40.000 ton petflessen per jaar zal worden gerecycleerd.
Afgezien van een kleine kring van insiders blijft het recyclingcircuit vooralsnog relatief ondoorzichtig, zelfs in de ogen van retailprofessionals. Sinds 2023 kunnen we stellen dat petflessen, dat wil zeggen plastic flessen, integraal deel uitmaken van een Belgische circulaire economie. Tot en met 2022 werden alle petflessen die door Belgische huishoudens in de blauwe zakken waren gedeponeerd, naar recyclagefabrieken in Frankrijk, Duitsland en soms nog veel verder weg gestuurd. De FILAO-fabriek, die sinds enkele maanden operationeel is in Charleroi, was in zekere zin dus de ontbrekende schakel in de keten in België. In de fabriek worden niet minder dan 40.000 ton petflessen per jaar verzameld, of ongeveer 70% van de petflessen die in de blauwe zakken worden opgehaald in het hele land, via vijf sorteercentra. Na inzameling en sortering worden de flessen naar de FILAO-fabriek gebracht. Ze worden gesorteerd (sommige flessen worden bijvoorbeeld niet geaccepteerd) en vervolgens mechanisch ontdaan van hun etiketten en doppen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden petflessen niet ‘gewoon’ omgesmolten om er gerecycleerde flessen van te maken, maar worden ze in feite vermalen tot kleine vlokken, die meerdere wasbeurten en lasercontroles ondergaan om er zeker van te zijn dat alle onzuiverheden werden verwijderd. Deze kleine vlokken worden vervolgens omgevormd tot plastic parels die op hun beurt worden omgesmolten tot nieuwe flessen. Het voordeel van de recyclage in België is dat de flessen kunnen worden teruggekocht door bottelaars en terugkeren naar het commerciële circuit in het land, zonder een grens over te moeten steken. De bijproducten, dat wil zeggen afsluitdoppen en verpakkingen, worden ook gerecycleerd.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?