- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Minder dan tien Belgische producenten zijn actief op de markt van de foie gras, die hoofdzakelijk voor de binnenlandse markt bestemd is. Hoewel de vraag toeneemt, verzwakt de mediadruk rond het productieverbod de sector.
Op Europese schaal produceren slechts vijf landen foie gras. Frankrijk is veruit de grootste producent, gevolgd door landen als Hongarije, Spanje en Bulgarije. België, de vijfde grootste producent, is bijna een baby met minder dan 1% van het Europese marktaandeel en een productie van 23.000 ton per jaar. De Belgen produceren weinig maar consumeren veel, en zijn de tweede grootste consumenten ter wereld met 100 gram per jaar en per inwoner, en dus duidelijk ver achter Frankrijk. Maar wat onderscheidt de Belgische foie gras? “Ik zou zeggen dat de Belgische foie gras zich onderscheidt door zijn hoge kwaliteitsnormen”, zegt Thibaut Petit, hoofd foie gras bij La Ferme d'Upignac, de grootste producent van foie gras in België, met producten die verdeeld worden bij Delhaize, Intermarché en Colruyt. “In België wordt foie gras over het algemeen vacuüm verpakt verkocht, terwijl deze in Frankrijk over het algemeen gepasteuriseerd wordt en in potten beschikbaar is.” De andere bijzonderheid van de Belgische foie gras is dat hij wordt gemaakt van eenden, niet van ganzen. Een eend wordt ongeveer 90 dagen gekweekt en krijgt min of meer twee weken dwangvoeding, tweemaal per dag, een periode waarin hij gewoonlijk alleen gekookte maïs te eten krijgt.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?