BioVar.be, Delavi en Colruyt Group lanceren samen een 100% Belgische biologische varkensvleesketen. Zo willen ze tegemoet komen aan de steeds groeiende vraag naar biologisch varkensvlees en willen ze inzetten op lokaal vakmanschap, met respect voor dierenwelzijn en het milieu. 

BioVar.be, Delavi en Colruyt Group bundelen hun krachten en lanceren samen een 100% Belgische biologische varkensvleesketen. Zo willen de bedrijven een keten opstarten voor biologisch varkensvlees van Belgische oorsprong via een transparant samenwerkingsmodel, waarin elke partner zijn expertise bijdraagt. “Woensdag werden de eerste zeugen alvast ondergebracht in een gloednieuwe stal in Ruiselede (West-Vlaanderen) en nu kan het project officieel van start gaan", reageert Colruyt enthousiast. Tegen 2019 zou het eerste 100% Belgische biologische varkensvlees in de winkelrekken moeten liggen.

“De drie partners willen op die manier een pioniersrol spelen in het aanbieden van smaakvolle, kwalitatieve en duurzame agrovoedingsproducten, door de producent meer in verbinding te brengen met de eindconsument,” verduilijken de partijen in een gezamenlijk persbericht.

Hoe gaat het in zijn werk?

BioVar.be, sterk in zijn ervaring met de ondersteuning van varkenskwekers en in de varkenskweek zelf via zusterbedrijf Hapro, zal instaan voor de kweek van bio-varkens. Zo vormde het bedrijf één van de bestaande varkensbedrijven om tot een gespecialiseerde stal, gewijd aan biologische kweek. Daarbij worden er onder meer kraam-opfokhokken geïnstalleerd, waardoor biggen na het spenen nog enkele weken in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven, is elke buitenbeloop voorzien van vrij uitzicht door open hokafscheiding en hebben de stallen 7 keer meer natuurlijke lichtinval dan wettelijk verplicht. Bovendien gaat er veel aandacht uit naar de relatie tussen mens en dier.

Delavi neemt dan weer de coördinatie van het transport, de slacht en de versnijding op zich. Het bedrijf beschikt namelijk over een versnijdingszaal die beantwoordt aan de vereisten voor biologische certificering. Colruyt Group engageert zich vervolgens tot de aankoop van de varkens. Dit vlees zal in eerste instantie verkocht worden in de winkels van Colruyt Laagste Prijzen en Bio-Planet en zou tegen de zomer van 2019 in de rekken moeten liggen.

Stimulatie van lokale producten en transparantie

Colruyt Group richtte in het verleden al gelijkaardige samenwerkingen op, onder andere met producenten van appels en aardappelen. "We willen onze verantwoordelijkheid opnemen door onze klanten de mogelijkheid te geven om goed geïnformeerde consumptiekeuzes te maken. Het feit dat we rechtstreeks en direct samenwerken met de kweker zorgt ervoor dat we hieraan kunnen beantwoorden op een verantwoorde en kwalitatieve manier. Het stimuleren van het aanbod van lokale producten met een echte toegevoegde waarde is wat we hiermee willen bereiken”, verduidelijkt Stefan Goethaert, algemeen directeur van Fine Food, de productieafdeling van Colruyt Group. “Ook wat transparantie betreft: deze innoverende aanpak laat ons toe om uiteindelijk de consument opnieuw in verbinding te brengen met de producent.”

Ontwikkeling biologische landbouw in Vlaanderen vooruithelpen

Aangezien de vraag naar biologisch varkensvlees in België het plaatselijk aanbod overstijgt, zijn distributeurs genoodzaakt om dit vlees uit het buitenland te importeren. Dankzij de nieuwe keten kan het tekort in het aanbod echter worden aangevuld, én wordt bovendien de ontwikkeling van de biologische landbouw in Vlaanderen vooruitgeholpen, klinkt het bij Colruyt.

“Het is een project dat ons nauw aan het hart ligt”, bevestigt Wim Haeck, zaakvoerder van BioVar.be. “Het leunt perfect aan bij de visie van zusterbedrijf Hapro, die in de gangbare varkenssector bijdraagt in de verduurzaming van de kweek door de opzet van transparante samenwerkingen tussen de verschillende schakels in de primaire keten. Door ons ook toe te spitsen op de biologische varkenskweek via BioVar.be, willen we de weg openen voor kwekers die het potentieel zien in de omschakeling. Samen met hen bouwen we aan een vraaggericht ketenverhaal, waardoor een meerwaarde wordt gecreëerd voor alle partijen in de keten. Belangrijk hierbij is dat we dezelfde waarden delen, net zoals we dit hebben met onze partners als Delavi en Colruyt Group.”

Productie in streng gecontroleerd gesloten circuit

Een productie in gesloten circuit, streng gecontroleerd en aangepast aan de vraag, zal de verschillende partijen volgens Colruyt helpen een correcte prijs te verkrijgen zonder daarbij de link met de markt te verliezen. Dat terwijl de conventionele kweek nog steeds te lijden heeft onder structurele overproductie en dus een prijs van het varkensvlees die zeer afhankelijk is van internationale schommelingen.

"De recente crisis in het varkensvlees en de afgelopen gebeurtenissen die de vleessector in zijn geheel een klap hebben bezorgd, hebben een zekere kwetsbaarheid blootgelegd bij de partijen in de keten. Deze samenwerking garandeert ons een correcte prijs, aangezien deze zal berekend worden met open boek, in alle transparantie", vertelt Kris De Laere, bestuurder van Delavi. "Zowel Delavi, Biovar.be als Colruyt Group hebben de gewoonte om voorrang te geven aan relaties op lange termijn. Er is dus een volledig vertrouwen.”