Blokker denkt aan vertrek uit België, ruim 600 jobs in gevaar
- Blokker vertrekt mogelijk uit België
- De Belgische tak draait tussen de 2 à 4 miljoen euro verlies
- 600 jobs bedreigd
Huishoudketen Blokker overweegt een vertrek uit België om zijn financiële problemen op te lossen. De Belgische tak zorgt voor een verlies van twee tot vier miljoen euro. In ons land werken er ruim 600 mensen voor Blokker.
Winkelketen Blokker leed vorig jaar een verlies van tachtig miljoen euro. Dat moet tegen 2021 omgebogen zijn in een winst van 6,8 miljoen, zo blijkt uit interne documenten die de Nederlandse zakenkrant De Telegraaf kon inzien. In die stukken staat ook dat er aan een vertrek uit België overwogen wordt om het verlies terug te dringen. De Belgische tak van de keten zorgt voor een verlies tussen twee en vier miljoen euro. Vorig jaar beklemtoonde de toenmalige CEO van Blokker België, Rob Schuyt, nog dat een vertrek uit België absoluut niet aan de orde was, maar intussen werd de keten overgenomen door Michiel Witteveen en lijkt een vertrek uit België terug plausibeler.
Blokker wil de komende jaren sowieso fors besparen, door onder meer interimbanen te schrappen en minder uitgaven te doen voor marketing. Nieuwe eigenaar Michiel Witteveen wil de omzet met 22 procent opkrikken tegen 2021 en tegelijk de marge groter maken. Die (bruto)marge bedraagt vandaag 28 procent, terwijl die volgens kenners 40 procent moet zijn om te overleven. Witteveen nam Blokker en Big Bazar deze week voor een onbekend bedrag over van de familie Blokker. De winkelketen lijdt zwaar onder de concurrentie van Action en e-commerce.
Vooral in het zuiden van België gaat het niet goed met Blokker en gebeurt er ook weinig om de situatie van de keten te verbeteren: geen enkele winkel werd er vernieuwd, wat te denken geeft over de plannen van Blokker. Volgens een bericht in La Libre Belgique vorig jaar is de dagomzet van de Waalse winkels teruggevallen tot 500 euro. Chris Van Wesemael, specialist non-food bij Gondola, acht de kans niet denkbeeldig dat de Belgische winkels opgedoekt worden: “Blokker Nederland heeft elke euro nodig om terug rendabel te worden en de zwaar verlieslatende Belgische tak opdoeken, zal alvast in het thuisland (tijdelijk?) wat ademruimte geven.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?