#3 Gondola proefde voor u drie A-merken van bolognesesauzen blind. Hierbij de mening van de redactie en het commentaar van voedingsdeskundige Lut Van Lierde. Deze week is het de beurt aan de bolognesesaus van Barilla.

Bolognesesaus blijft een van de meest populaire sauzen in België. Daarom hebben we geprobeerd te achterhalen wat de bolognesesaus van drie grote A-merken (Manna, Miracoli en Barilla) zo specifiek maakt. Onze eerste vaststelling: het vlees, over het algemeen half rund en half varken, vertegenwoordigt ongeveer 20% van een bolognesesaus, terwijl de tomaten goed zijn voor ongeveer 50% van het recept. De rest van de samenstelling varieert naargelang het merk. Sommige mikken op de prijs, een belangrijk argument voor een publiek van studenten of mensen met een laag inkomen, andere moeten het dan weer hebben van de kwaliteit. Hun prijs ligt hoger, en ze brengen iets origineels om een meer specifieke targetgroep over de streep te trekken. Onze journalisten hebben het spel gespeeld door de drie sauzen ‘puur’, dus zonder toevoeging van pasta te proeven. Deze week is het de beurt aan de saus van Barilla.

Barilla-saus (400 g – 3,05 euro bij Carrefour)

Ingrediënten

Tomatenpulp (24%), water, tomatenpuree (18%), uien, rundvlees (8%), varkensvlees (8%), wortelen, selderij, zonnebloemolie, suiker, zout, maïszetmeel, tijm, laurier (0,05%), zwarte peper.

De mening van de voedingsdeskundige: het recept van Barilla-bolognesesaus is ongetwijfeld het eerlijkste van de drie, vooral omdat de ingrediëntenlijst het kortst is. Met slechts 1 gram per portie van 100 gram, is ze ook de minst zoute van de drie. Dit recept bevat echter toegevoegde suikers, die niet echt nodig zijn behalve zogezegd voor ‘het geven van meer smaak’, en maïszetmeel dat de textuur zou verbeteren. Commercieel gezien kan de Barilla-saus de minst aantrekkelijke lijken voor de consument, want het vlees is heel wat minder zichtbaar dan in de Manna-saus. Je kan de Barilla-saus haast vergelijken met een tomatensaus met groenten.

De mening van de redactie: de journalisten van onze redactie vonden dat de Barilla-saus het meest afweek van de klassieke bolognesesaus en eerder neigt naar een tomatensaus met een meer uitgesproken smaak dankzij de aanwezigheid van groenten. We merken een interessant compote-effect en een uitgesproken gekaramelliseerde smaak.

Het verdict

Van al de drie sauzen werd de Manna het lekkerste bevonden. Ze benaderde volgens onze proevers het best wat een Belgische consument van een bolognesesaus verwacht. Voedingsdeskundige Lut Van Lierde heeft op haar beurt dan weer de samenstelling van de drie sauzen geanalyseerd. “Zowel Manna, Miracoli als Barilla scoren behoorlijk op de voedingstest”, verklaart ze. “Dat wil niet zeggen dat ze allemaal goed zijn voor de gezondheid, maar wie van bereide sauzen houdt kan deze gerust wekelijks eten. Wat voedingsstoffen betreft kan je als consument best gaan voor de saus met het kortste lijstje van ingrediënten. Een van de belangrijkste criteria voor een goede bolognesebereiding is volgens mij zonder enige twijfel de hoeveelheid vlees die erin zit”, weet ze.

Miracoli

Wilt u weten of de Miracoli-saus in de smaak viel? Lees dan snel het tweede deel van onze serie!

Klik hier!
Miracoli