- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Het is het seizoen van de Franse kiwi! Sinds november zijn de vruchten van onze Zuiderburen opgedoken in uw fruitkraampjes, conform de jaarlijkse cyclus: het fruit van de Zuidelijke halfsfeer is beschikbaar van april/mei tot oktober/november. De kiwi’s van het noordelijk halfrond nemen de markt over van oktober/november tot juni. Tegenover zijn Italiaanse en Griekse concurrenten, speelt de Franse kiwi de kaart van de kwaliteit: door een latere oogst, biedt hij een hoger suikergehalte. Bezorgd om het dynamiseren van de markt, door het valoriseren van zijn kwalitatief segment, heeft de Franse kiwi een belangrijke inspanning gedaan in zijn communicatie, die begint met identificatie van de herkomst van de productie, op elke vrucht. Maar de fruittelers van de kiwi bieden aan de handelaars-fruitspecialisten eveneens weetjes en trucjes om mede te delen aan hun klanten.
Goed kiezen
• Hoe een goede kiwi, klaar om te degusteren, herkennen? Het vel mag niet rimpelen, maar moet soepel zijn aan beide uitersten en begeeft lichtjes onder de druk van de vingers. In dit geval, is uw kiwi perfect en klaar om te degusteren!
• Als u een te zachte vrucht neemt, zal zij waarschijnlijk te rijp zijn en zal zij haar lichtjes acide smaak verloren hebben.
Goed bewaren
• Hard gekocht, blijft de kiwi rijpen in de frigo, gedurende 2 à 3 weken.
• Idealiter wordt de kiwi geplaatst in de groentebak van de frigo of in een plastic doos of zak lichtjes geopend om te veel condensatie te vermijden.
• Niet mengen met appelen of bananen, die het rijpingsproces versnellen.
• Om de kiwi vlugger te laten rijpen, hem op kamertemperatuur bewaren, verpakt in een papieren zak.
Goed bereiden
• Alvorens een kiwi te schillen, denk er aan het kopje, het harde uiteinde aan een van de uitersten van de vrucht, weg te snijden.
• Alhoewel dikwijls gesneden in fijne schilletjes, kan de kiwi ook perfect in andere vormen opgediend worden: in kwartjes, in dobbeltjes, in cilindertjes, of nog open, getand, zoals een citroen.
• Voor een coulis, mag de kiwi niet te lang gemixed worden: dit breekt de kleine graantjes, die dan een lichte bitterheid afscheiden.
• De kiwi is een ideale gezel voor de canapé toastjes (zalm, garnaaltjes...), voor salades, voor droge ham, voor patisserie, fruitsalade, maar ook voor andere meer verrassende recepten: geplet in vleesjus, 20 minuten voor het einde van de bereiding, versterkt hij de smaak er van. Een of twee gepelde kiwis bij een te braden gevogelte, gaan het vlees parfumeren en het zachter maken.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?