
Salling
Salling
Salling Group, de grootste supermarktgroep van Denemarken, voert een label in voor Europese producten. Daarmee wil de retailer klanten tegemoetkomen die Amerikaanse producten willen boycotten. De houding van Trump zet wereldwijd steeds meer consumenten aan tot zo’n boycot.
Koop Europees, dat is de boodschap van sommige Deense consumenten nu de Amerikaanse president Trump zich zich steeds vijander gedraagt tegenover Europa. Supermarktgroep Salling Group, de grootste van Denemarken, speelt daarop in met een nieuw label voor Europese producten. “We maken het gemakkelijker om Europees te kopen”, zegt Anders Hagh, de CEO van Salling Group, de beslissing aan op LinkedIn. “De laatste tijd hebben we verschillende vragen gekregen van klanten die hun boodschappen willen halen bij Europese merken. Daarom introduceren we een nieuw merkteken op onze elektronische prijslabels in Bilka, føtex and Netto (Deense supermarktketens die onder Salling Group vallen, red.). Een kleine asterisk zal aangeven of een merk eigendom is van een Europees bedrijf.” De supermarktketens zullen wel merken van over de hele wereld in de rekken houden, zegt Hagh. Klanten hebben alle vrijheid om de producten te blijven kopen die ze willen. “Het nieuwe label is enkel een bijkomende dienst voor onze klanten die Europees willen kopen.”
Het anti-Amerikaanse sentiment laait op in Denemarken sinds president Donald Trump aankondigde dat hij militaire middelen niet uitsluit om Groenland – deel van het Europese land – in handen te krijgen. De manier waarop Trump en vice-president Vance de Oekraïense president Zelensky behandelden en zo de kant van Rusland kozen, dat de oorlog in Oekraïne begon, zette wellicht nog meer kwaad bloed. Op Facebook zijn er verschillende Zweedse en Deense groepen die oproepen om niet langer Amerikaans te kopen. Die groepen winnen in korte tijd veel aan populariteit. Ze geven aan welke Europese alternatieven er zijn voor merken als Coca-Cola, Pepsi, Lay’s, Oreos, Starbuck’s, Amazon of Nike. Ook in Canada zijn er oproepen om geen Amerikaanse producten te kopen. Bij ons zijn er voorlopig geen grootschalige oproepen tot een boycot. Heel wat economen zeggen wel dat de geplande heffingen van Donald Trump heel slecht nieuws betekenen voor Europa en voor de wereldeconomie. Dat kan de gespannen relatie tussen de VS en Europa nog meer onder druk zetten en meer mensen aanzetten tot een boycot.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?