- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Ondanks strengere wetgeving blijven handelaars misleidende kortingen afficheren, blijkt uit cijfers van de Economische Inspectie. Eén op vier koopjes blijken vals te zijn.
Gisteren zijn de jaarlijkse wintersolden begonnen, vaak met stevige kortingen. 22% van de handelaars bieden 50% korting aan, blijkt uit een rondvraag van het NSZ (Neutraal Secretariaat voor Zelfstandigen). 85% biedt promoties van 30% of meer aan. Toch is niet elke aanbieding zo interessant als ze lijkt. Bij 584 controles door de Economische Inspectie werd in zeven maanden tijd 149 overtredingen vastgesteld. Eén van de meest gebruikte manieren waarop handelaars de wet omzeilen, is het afficheren van een zogeheten adviesprijs, die fabrikanten gebruiken om een bepaald product in de markt te zetten. Handelaars hanteren die prijs in realiteit niet, maar gebruiken hem wel om de kortingen tijdens soldenperiodes groter te laten uitschijnen.
In ons land is sinds mei 2022 een strengere wetgeving op soldenaanbiedingen. Die verplicht verkopers om bij elke korting, solden of prijsvermindering zowel het kortingspercentage als de referentieprijs te vermelden. Dat is de laagste prijs die ze in de voorafgaande maand aanrekenden. Het is een probleem dat al jaren bestaat en moeilijk aan te pakken lijkt. Het zet Katrien Houtmeyers (N-VA) - die de cijfers opvroeg bij federaal minister van Economie Dermagne - er toe aan om de federale regering te vragen de achterpoortjes in de wetgeving te sluiten, onder meer door niet langer de adviesprijs te afficheren. Volgens haar is het nefast voor het consumentenvertrouwen en oneerlijke concurrentie voor handelaars die het spel wel correct spelen. Ze vraagt ook dat de controles opgedreven worden om de pakkans te vergroten en dat er strenger opgetreden wordt. Uit de controles van de Economische Inspectie blijkt dat handelaars wel op de hoogte zijn van de strengere wet. Bij 61 van de 149 vastgestelde overtredingen ging de sanctie niet verder dan een waarschuwing.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?