iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
Maatjes zijn erg geliefd bij de Belgen. Elk jaar worden er in ons land maar liefst 15 miljoen maatjes verorberd. Maar wanneer start het maatjesseizoen en vooral hoe komt deze lekkernij tot stand?
De start van het maatjesseizoen verschilt van jaar tot jaar, en dat komt vooral doordat maatjes niet mogen worden gevangen vooraleer ze voldoende groot zijn. De jonge haringen moeten namelijk minstens 16% vet bevatten, en dat gehalte varieert afhankelijk van de aanwezigheid van plankton in het water of zelfs van de zon. Laat ons eerst even een mythe ontkrachten: hoewel maatjes wel degelijk behoren tot een Belgische en Nederlandse traditie, wordt de vis meestal gevangen in het zeegebied tussen Schotland en Noorwegen. Nadat de maatjes zijn gepekeld en ingevroren, worden ze door gespecialiseerde Belgische bedrijven na het ontdooien meestal nog zorgvuldiger schoongemaakt. In elk geval kunnen we al stellen dat het maatjesseizoen op 22 juni officieel zal worden afgetrapt in Scheveningen, de deelgemeente van Den Haag die aan de Nederlandse kust ligt. Die dag organiseert het Nederlands Visbureau de veiling van het eerste vaatje ‘Hollandse Nieuwe’. De opbrengst gaat naar een goed doel. Dat belangrijke gebeuren gaat gepaard met heel wat festiviteiten, zoals optredens, folkloristische animatie en bezoeken aan boten. Dit evenement betekent de start van het hele maatjesseizoen, want de Nederlanders zijn nog altijd de grootste maatjeseters. Onze noorderburen eten maar liefst 5,2 maatjes per persoon per jaar, tegenover 1,4 maatjes in België – wat toch nog altijd goed is voor 15 miljoen maatjes die elk jaar in ons land worden verorberd!
Dit artikel komt uit de mei editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?