- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
De Gezondheidscommissie van het Europees Parlement heeft een wetsvoorstel verworpen dat de versoepeling beoogde van de regels op het gebied van de etikettering van vetarme of "light" producten. De commissie heeft namelijk met 45 tegen 15 stemmen (en 3 onthoudingen) tegen het wetsvoorstel gestemd. Bij acceptatie zou het dankzij dit voorstel mogelijk zijn geweest om een product gedurende een jaar na wijziging van een recept aan te duiden als "minder vet" of "met minder suiker", op voorwaarde dat de het vet- of suikergehalte met meer dan 15% verlaagd zou worden.
Volgens het Oivo waren de afgevaardigden van mening dat deze versoepeling tot vergissingen zou leiden bij de consument, bijvoorbeeld ten aanzien van de bestaande regels over vet-,suiker- of zoutarme voedingsproducten. Momenteel verbiedt de wet valse beweringen en heeft de producent de verplichting het wetenschappelijke bewijs te leveren voor de bewering die hij heeft gedaan.
Lees ook: Etikettering van levensmiddelen: moeilijk te begrijpen
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?