Greenyard lijkt voor het eerst weer de rug te rechten na een moeilijke periode. In de eerste 6 maanden van dit jaar wist Greenyard haar netto-omzet zo goed als te stabiliseren tot 1,97 miljard euro (-0,5%) en steeg de winst met ruim 15,7% naar 47,6 miljoen euro, iets beter dan eerdere voorspellingen. Bovendien laat het bedrijf weten op eigen kracht haar schulden af te bouwen. Er komt dus geen kapitaalverhoging of een verkoop van de Belgische prepared-activiteiten.

Na enkele moeilijke jaren, ziet het ernaar uit dat Greenyard terug aan de betere hand is. De groente- en fruitsspecialist herstelde sneller dan verwacht. Dat is onder meer te danken aan de optimalisatie van het verkoopsportfolio en de uitvoering van het transformatieplan, dat een aangepast EBITDA-verbetering van 20 miljoen moet opleveren. Pittig detail: door het transformatieplan verliezen wel 422 hun job. 

In de eerste 6 maanden van dit jaar wist Greenyard haar netto-omzet zo goed als te stabiliseren tot 1,97 miljard euro, ofwel zo’n 0,5% minder dan dezelfde periode het jaar ervoor (1,98 miljard euro). De netto-omzet van het Fresh-segment daalde met 2,1% tot 1,61 miljard euro ten gevolge van de beëindiging van een aantal (verlieslatende )verkoopvolumes en de seizoensdruk op bepaalde categorieën zoals druiven, meloenen, avocado’s en citrusvruchten. De netto-omzet van het Long Fresh-segment steeg dan weer van 331,8 miljoen naar 356,3 miljoen euro, wat een duidelijke stijging van 7,4% betekent, voornamelijk door hogere volumes in de foodservice en de industrie.

Ook op het vlak van de winst, wist Greenyard de verwachtingen in te vullen. Zo krikte het recent nog zijn winstprognoses op van 43 à 45 miljoen naar 47,5 miljoen euro. En nu bevestigt Greenyard dat het zijn aangepast EBITDA voor de voorgezette activiteiten heeft opgetrokken van 41,2 miljoen euro vorig jaar naar 47,6 miljoen dit jaar, ofwel een stijging van 15,7%. “Dit weerspiegelt een margeverbetering van 0,3% van 2,1% tot 2,4%, waaruit blijkt dat Greenyard zich inspant om de marge van haar activiteiten te herstellen en te beschermen”, verklaart het bedrijf. Daarbij was Fresh goed voor een aangepast EBITDA van 24,6 miljoen euro (+13,6%) en Long Fresh voor 24,3 miljoen euro (+18,6%).

De netto financiële schuld steeg echter met 46,8 miljoen euro naar 503,0 miljoen voornamelijk als gevolg van seizoenseffecten. "Greenyard kon haar schuldgraad stabiel houden op 7,2x (alvorens toepassing van IFRS 16), ondanks het seizoensgebonden effect en het lage resultaat in de laatste 6 maanden vorig jaar (23,3 miljoen euro) dat nog steeds meegerekend wordt. Gezien het effect van het laatste semester van vorig jaar zal uitfaseren, zal Greenyard in de komende periode organisch haar schuldgraad substantieel verminderen”, verklaart het bedrijf.

De topmannen achter Greenyard zijn alvast erg tevreden met deze resultaten. “Greenyard en onze collega's hebben grote veerkracht getoond en hard teruggevochten”, reageert Hein Deprez, co-CEO Greenyard. “We waren in staat nieuwe partnerschappen met onze klanten te sluiten, waardoor het vertrouwen van onze klanten werd versterkt, maar waarbij we ook het voortouw namen om de traditionele manier van werken in onze sector te veranderen. Deze partnerschappen tonen aan dat het mogelijk is om nauw samen te werken met onze klanten met een gemeenschappelijke focus op de consument en op duurzaamheid, terwijl we tegelijkertijd waarde creëren voor alle belanghebbenden in de keten.” 

Marc Zwaaneveld, co-CEO Greenyard vervolgt: “De strikte uitvoering van ons Transformatieplan, aangevuld met deze nieuwe partnerschappen, benadrukt hoe belangrijk we het vinden om opnieuw een financieel gezond bedrijf te worden. We blijven dit aanhoudende verbeter- en transformatieproces stimuleren door het te verankeren in een dynamische en transparante bedrijfscultuur. Dit wordt de springplank voor Greenyard om een leidende rol in de industrie te spelen.” 

Herstel op eigen krachten

Door het sneller dan voorziene herstel dat zich voortzet in het eerste halfjaar, de sterke focus op het transformatieplan, in combinatie met de verwachte positieve resultaten van de nieuwe partnerschappen, gaat Greenyard ervan uit dat het op eigen kracht haar schulden verder kan afbouwen met haar huidige portefeuille die Fresh, Frozen en Prepared activiteiten combineert. Er komt met andere woorden geen kapitaalverhoging of een verkoop van de Belgische Prepared activiteiten.

Vooruitzichten

Op basis van de huidige verwachtingen en de voortgang van haar transformatieplan, verwacht Greenyard dat haar aangepaste EBITDA voor het volledige boekjaar 2019/2020 tussen de 88 miljoen en 93 miljoen euro zal eindigen. Deze positieve verwachtingen sterken Greenyard dan ook in haar visie dat ze haar schuld geleidelijk aan zal kunnen afbouwen.  

“We zijn er echter nog niet. We zitten nog midden in onze transformatieperiode”, reageert Marc Zwaaneveld, co-CEO Greenyard. “Zo’n periode wordt typisch gekenmerkt door variabiliteit en onzekerheid, vooral in de beginfase van zo’n proces. Desondanks hebben we, zelfs in deze transformatieperiode, er vertrouwen in dat we onze Groep steeds meer kunnen versterken voor de toekomst. We blijven ijverig werken en streven naar voortdurende verbeteringen en stabiele partnerschappen, waarbij we Greenyard opnieuw sterker maken.”