- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Jumbo test in een aantal filialen een zogeheten ‘confrontatiemonitor’, waarbij klanten aan de zelfscankassa zichzelf vanuit twee posities te zien krijgen terwijl ze afrekenen. Bedoeling is om klanten op hun geweten aan te spreken en zo het aantal diefstallen bij de zelfscankassa’s te doen dalen.
Jumbo gaat een stap verder in het bestrijden van winkeldiefstal: het zet een monitor in bij de zelfscankassa die klanten moet doen nadenken over hun gedrag. Op zijn website zegt de Nederlandse supermarktketen: “In een aantal winkels wordt, bij wijze van pilot, gebruik gemaakt van een confrontatiemonitor bij de zelfscankassa’s. Op zo’n monitor ziet een klant zichzelf tijdens het scannen en afrekenen van de boodschappen. De confrontatiemonitoren zijn niet aangesloten op het reguliere camerasysteem; de beelden worden niet opgenomen. De confrontatiemonitoren hebben dan ook enkel een spiegelfunctie. De monitoren zijn bij wijze van test opgehangen om te onderzoeken of deze confrontatie potentiële gevallen van diefstal tegen kan gaan.”
Jumbo ziet in winkeldiefstal een groeiend probleem, dat de supermarktketen vorig jaar 100 miljoen euro kostte. Het kondigde aan dat het extra maatregelen zou nemen om het probleem aan te pakken. Het ging toen onder meer om zichtbare communicatie die klanten erop wijst dat Jumbo strenger optreedt tegen diefstal en het inzetten van artificiële intelligentie die moet helpen om afwijkend gedrag te signaleren. Daar is nu dus ook – in een test in een onbekend aantal filialen – ook een confrontatiemonitor bijgekomen. De maatregel stuit in Nederland op kritiek, omdat het door velen als een aantasting van de privacy beschouwd wordt. Jumbo geeft aan dat het zorgvuldig met de beelden omspringt, al zal moeten blijken of dat voor klanten volstaat. “De camerabeelden worden twee weken bewaard, waarna ze automatisch worden overschreven (dit is in tegenspraak met de mededeling dat de beelden niet opgenomen worden, nvdr). Indien er echter strafbare feiten of andere incidenten zijn vastgelegd die eventueel in een (strafrechtelijke) procedure gebruikt kunnen worden, geldt de bewaartermijn van twee weken niet. De gegevens worden dan zo lang bewaard als noodzakelijk is voor de procedure. Jumbo deelt de camerabeelden niet met derde partijen. Wanneer je een winkel of gebouw van Jumbo betreedt, word je bij de ingang geïnformeerd over het gebruik van beveiligingscamera’s.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?