Alle Belgen mogen vanaf 1 januari hun koffie- en andere drankencapsules sorteren via de blauwe PMD-zak. Fost Plus vzw heeft daarvoor een samenwerking op poten gezet met de drie capsuleproducenten Nespresso, Nestlé en JDE Peet’s. “Wij verwachten jaarlijks zo’n 4.500 ton aan gebruikte capsules in te zamelen”, zegt Wim Geens, managing director van Fost Plus.

Met de PMD-zak sorteren we al ruim een kwarteeuw plastic huishoudelijke verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons, met oog op recyclage. De voorbije jaren werd de toegelaten inhoud stapsgewijs verder uitgebreid. Vanaf januari komt daar nog een nieuw element bij: capsules van koffie en andere dranken mogen dan over heel het land in de blauwe zak worden gedeponeerd. Er bestonden voor bepaalde capsules al langer inzamel-, sorteer- en recyclagekanalen, maar voortaan komt er een gemeenschappelijk en homogeen systeem voor alle capsules.

Deze evolutie is te danken aan jarenlang onderzoek, ontwikkeling en overleg tussen het merk Nespresso en Fost Plus, de vzw die instaat voor de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België. Vanaf hun intrede op de markt droegen ook JDE Peet's (voor de merken L'Or en Douwe Egberts) en Nestlé (voor de merken Starbucks by Nespresso, Nescafé Farmers Origins en Nescafé Dolce Gusto) bij aan het project. De drie capsuleproducenten doen volgens Fost Plus een aanzienlijke investering om de recyclage van alle aluminium en plastic capsules op de Belgische markt te financieren. “Het doel is om sorteren gemakkelijker te maken voor liefhebbers van koffiecapsules, die de blauwe zak sowieso al dagelijks gebruiken. Wij verwachten jaarlijks zo’n 4.500 ton aan gebruikte capsules in te zamelen. Daarbij gaat het om 1.500 ton plastic capsules en 3.000 ton aluminium”, schetst Wim Geens, managing director van Fost Plus.

"Dankzij een extra materiaalstroom voor de blauwe zak zal dit nieuwe systeem een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie en het zoveel mogelijk recupereren van verpakkingsmaterialen en grondstoffen. We zetten hiermee samen een grote stap voorwaarts. Drankencapsules bevatten waardevolle materialen. Door ze samen met het PMD te sorteren, zorgen we voor een uniforme en toegankelijke recyclage-oplossing via de vijf sorteercentra die speciaal voor deze producten werden aangepast. Dit project wordt gefinancierd door de drie veruit grootste producenten van drankencapsules, maar we nodigen ook alle andere producenten en distributeurs van capsules uit om zich aan te sluiten bij dit historische partnerschap en mee hun verantwoordelijkheid op te nemen”, besluit Geens.