Lang voor er sprake was van het begrip korte keten specialiseerde Meatier zich in Limousin-runderen. Vandaag heeft het ook andere rassen, vanuit hetzelfde idee: kwaliteitsvlees van dichtbij kweken en verwerken.
Voor het begin moeten we even terug in de tijd. Philippe Soete en zijn vrouw Veerle Nollet begonnen in 1996 met hun vleesbedrijf Limousin Puur, met een duidelijke visie en strategie: het kweken en verwerken van kwaliteitsrunderen. In het begin werkten ze alleen met Limousin-runderen, afkomstig van het Centraal Massief, in het zuiden van Frankrijk. Die keuze was niet toevallig: het is een sterk runderras dat weidegras goed verteert en zich ook in Vlaanderen, op de polderweides, goed voelt. “Op die manier kunnen we de runderen op onze landerijen in het poldergehucht Schoorbakke met de beste zorgen omringen en verwennen met voeders die we zelf kweken”, aldus Philippe Soete. “Dat is belangrijk, omdat we ervan overtuigd zijn dat gelukkige en gezonde dieren smakelijk en gezond vlees opleveren.”
Limousin Puur vervelde intussen tot Meatier. Het bedrijf heet vandaag zo omdat er ook andere rassen gekweekt en verwerkt worden, en het aanbod tot andere diersoorten uitgebreid werd. “Onze veestapel heeft zich intussen uitgebreid met andere toprassen zoals Blonde d’Aquitaine, Parthenais, West-Vlaams Rood, Belgisch Witblauw en Holstein. Daarnaast zijn er ook lammeren, varkens, gevogelte… ”, aldus Philippe Soete. “We kiezen telkens voor het duurzaam kweken van dieren, dat is het principe waar we ons altijd aan houden, of het nu gaat om onze Schorenaerkip of het Brasvarvarken. We kiezen voor vakmanschap. Daarom hebben we gekozen voor een naam die een samentrekking is van meat en métier.”
Korte keten is een begrip dat vandaag wel vaker opduikt, omdat veel klanten meer belang hechten aan transparantie in de voedselketen, maar voor Meatier is het al sinds het begin van het bedrijf een sleutelbegrip. “We kweken onze dieren in Dadizele, Ham-sur-Heure-Nalinnes, Schore en Tielt. We kweken ze met natuurlijke voeders die onze partners en wijzelf kweken. Daarbij zitten spelt, eiwitrijke luzerne en suikerbiettopjes die we hen geven als snoepjes. We voegen niets schadelijks toe: ze krijgen geen antibiotica en geen groeiversterkers. Zowel voor de dieren zelf als voor de gezondheid van onze klanten is dat een belangrijk gegeven. Zij krijgen vlees van natuurlijk gekweekte, gezonde en gelukkige dieren.”
Meatier is in meer dan 20 jaar uitgegroeid van een bescheiden bedrijf met enkele medewerkers tot een familiebedrijf waar 30 mensen werken. Philippe Soete en zijn vrouw vinden het belangrijk dat er een goede balans is tussen economie, milieu en sociale belangen. Dat geldt voor hun partners en toeleveranciers, maar ook voor hun personeelsleden. “Op sociaal vlak beschouwen we onze medewerkers als interne klanten, en voor hen willen we een werkklimaat creëren waarin ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.”