- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Vorig jaar waren er meer dan 2.000 faillissementen in de handel in ons land. Er gingen zo’n 620 zaken meer overkop dan het jaar ervoor.
2022 was voor veel handelaars een moeilijk jaar. Er waren toeleveringsproblemen, de forse stijging van de grondstoffen-, transport- en energieprijzen en moeizame onderhandelingen met leveranciers. Veel retailers staan daardoor onder druk, een vaststelling die bevestigd wordt door cijfers van Statbel, het Belgische bureau voor Statistiek. Vorig jaar waren er in de handel 2.020 faillissementen, 621 meer dan het jaar ervoor. Dat betekent een stijging van 44%. De toename ligt iets boven die van het totale aantal faillissementen, dat tegenover vorig jaar met 42% groeide. De stijging is het grootst in Vlaanderen, waar er vorig jaar 5.287 faillissementen waren. Alleen in 2013 lag het aantal zaken dat op de fles ging in Vlaanderen hoger in de voorbije tien jaar. Voor de handel ziet het plaatje er anders uit. Pre-coronajaar 2019 was voor de sector wél een nog slechter jaar: toen waren er in totaal 2.470 faillissementen. De terugval die er nadien kwam, is in de eerste plaats te danken aan een reeks maatregelen die de overheid tijdens de coronapandemie nam om bedrijven te beschermen die noodgedwongen dicht bleven, zoals heel wat non-food retailers. Doordat die bescherming nu wegvalt, gaat het aantal faillissementen opnieuw de hoogte in. Velen vrezen dat er in de retail het komende jaar nog meer slecht nieuws op komst is. De hoge energieprijzen en de automatische loonindexering wegen volgens sommigen bijzonder zwaar door, al is er beterschap merkbaar. Onder meer de gasprijzen zijn intussen gezakt.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?