- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
De inkomsten van cacaoboeren in Ghana zijn sinds het begin van de coronapandemie met 16% gedaald, terwijl de winsten van chocoladefabrikanten Hershey, Lindt, Mondelez en Nestlé gemiddeld met hetzelfde percentag gestegen zijn. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Oxfam, dat naar aanleiding van World Faire Trade Day gepresenteerd wordt.
Duurzaamheid is een veel gebruikt woord in de voedingsindustrie, al betekent dat niet noodzakelijk dat het met de realiteit overeenkomt. In het rapport "Towards a Living Income for Cocoa Farmers in Ghana" houdt Oxfam de duurzaamheidsprogramma's van tien van de grootste chocoladefabrikanten en -handelaren die actief zijn in Ghana, tegen het licht. Hoewel de focus ligt op het verhogen van de cacaoproductie en zo ook het inkomen van boeren te verbeteren, zijn de oogstopbrengsten van cacaoboeren sinds 2020 met 25% gedaald, meldt het rapport. “Ook de extra beloningen die deze bedrijven betalen als onderdeel van hun programma’s volstrekt onvoldoende voor de boeren om voedsel of andere basisbehoeften zoals kleding, huisvesting en medische zorg te betalen.” Uit onderzoek bij meer dan 400 cacaoboeren blijkt dat hun netto-inkomen sinds 2020 met gemiddeld 16% is gedaald. Negen op de tien boeren zeggen dat ze er slechter aan toe zijn dan voor de pandemie. "Er wordt veel geld verdiend met chocolade maar dit gaat niet op voor de meeste cacaoboeren in Ghana. Zij werken keihard, draaien op voor veel risico’s en ze dragen de toenemende hoge kosten voor het telen van cacao, maar ze kunnen niet eens een leefbaar inkomen verdienen voor hun gezinnen. De focus van de chocoladereuzen ligt vooral op steeds meer produceren. Maar als de boeren geen eerlijke prijs krijgen voor hun cacaobonen blijft ‘duurzame’ of ‘uitbuitingsvrije’ chocolade een doel dat we nooit gaan halen," zo stelt Bart Van Besien, beleidsmedewerker bij Oxfam België. Uit eerder onderzoek blijkt dat maar liefst 90 procent van de Ghanese cacaoboeren geen leefbaar inkomen verdient. Ongeveer 800.000 boeren in Ghana moeten overleven van slechts 2 dollar per dag.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?