Foodwatch France heeft twee klachten ingediend tegen Nestlé (Buitoni) en Ferrero (Kinder) bij de afdeling volksgezondheid van de Parijse rechtbank, zo heeft de vereniging donderdag bekendgemaakt. Zij wil het "onverantwoordelijke gedrag" van de twee giganten uit de voedingssector aan de kaak stellen en "het klimaat van straffeloosheid" ten aanzien van deze multinationals doorbreken.
In de twee strafklachten, die namens Foodwatch en verscheidene slachtoffers zijn ingediend, worden zeven ernstige strafbare feiten genoemd, waaronder het op de markt brengen van producten die schadelijk zijn voor de gezondheid, het niet uitvoeren van de procedures voor het uit de handel nemen of terugroepen, ernstige misleiding en het in gevaar brengen van het leven van anderen. Deze klachten komen bovenop de tientallen andere klachten die reeds bij andere instanties zijn ingediend. "Als je een voedselgigant bent zoals Nestlé of Ferrero, kun je de wet niet negeren en moet je jouw verantwoordelijkheden op het gebied van voedselveiligheid serieus nemen," zegt de directeur van de vereniging, Karine Jacquemart. "Toch zijn er veel kinderen en volwassenen ziek geworden na het eten van Kinder- en Buitoni-producten. Dat is onaanvaardbaar. Nestlé en Ferrero moeten zich verantwoorden. Uit ons onderzoek is gebleken dat beide ondernemingen de feiten minimaliseren en hun verplichtingen niet zijn nagekomen.” Foodwatch wijst verschillende verzwarende factoren aan zoals "het gebrek aan reactievermogen", "de tekortkomingen", "het gebrek aan empathie" of "het cynisme (het sturen van bonnen van 10 euro)" van de twee fabrikanten in deze verschillende zaken.
"Het zelfcontrolesysteem dat aan de industrie is toevertrouwd, is niet doeltreffend genoeg”
Ter herinnering: de productievergunning van de Ferrero-fabriek in Aarlen is op 8 april door het FAVV ingetrokken nadat er in verschillende landen talrijke gevallen van salmonellabesmettingen werden vastgesteld bij kinderen die de Kinder-producten hadden gegeten. Later werd vastgesteld dat de oorzaak van deze besmettingen een verstopte filter was in twee grondstoftanks in de fabriek in Wallonië. De zaak Buitoni (Nestlé) betreft producten uit haar assortiment diepvriespizza's die besmet zijn met de Escherichia coli-bacterie en die de dood van twee kinderen in Frankrijk zouden hebben veroorzaakt. "In beide gevallen waren het de gezondheidsautoriteiten die alarm moesten slaan bij het zien van een zorgwekkende epidemiepiek. De waarschuwing had van de fabrikanten moeten komen", betreurt Foodwatch. Volgens de organisatie werd Ferrero reeds op 23 maart door de Britse autoriteiten op de hoogte gebracht van een mogelijke besmetting van haar producten. Er werd echter pas twee weken later overgegaan op een terugroepactie. "Beide zaken tonen aan dat Nestlé en Ferrero niet te vertrouwen zijn, ook al zijn ze marktleider in hun sector, en dat het systeem van zelfcontrole dat aan de fabrikanten wordt toevertrouwd, niet doeltreffend genoeg is", concludeert Foodwatch.