Online supermarkt Hopr stopt ermee. “De marges waren zo dun dat het de moeite niet meer waard was”, zegt oprichter Stijn Martens.

“Einde van een hoofdstuk, begin van nieuwe kansen. Vorige week heb ik de virtuele deur van online supermarkt Hopr definitief gesloten”, meldt Stijn Martens op zijn Linkedin-pagina. Hopr presenteerde zich een kleine vier jaar geleden als de eerste Belgische online supermarkt, maar was actief in een beperkt gebied in Limburg. Het begon in Hasselt, waarna er enkele gemeenten aan het afzetgebied werden toegevoegd. Bedoeling was Hopr uit te breiden naar de rest van het land, maar dat lukte niet. “Het is ons helaas niet gelukt om nationaal uit te rollen”, zegt Stijn Martens. “De marges waren zo dun dat we ons op de duur afvroegen of het sop de kool nog wel waard was. Nu hebben we beslist om ermee te stoppen. We hebben verschillende pogingen gedaan om Hopr om te vormen tot een online marktplaats waar leveranciers  hun producten konden aanbieden. Ik geloof nog altijd dat dat een winnende combinatie kan zijn, maar toen wij bij twee gelegenheden met leveranciers rond de tafel gingen zitten, eind 2022 en eind 2023, kreeg de sector het zelf moeilijk door de hoge kosten en inflatie, waardoor dat moeilijk werd. Je moet ook alle leveranciers meekrijgen in dat verhaal, anders heeft het weinig zin. We hebben dan gekeken om een grote klantenbasis uit te bouwen, in België en het buitenland, maar dat bleek heel moeilijk. Zoals ik al zei: de marges zijn heel dun. We hebben het ook allemaal met eigen middelen gedaan, zonder investeerders.”

De stopzetting van Hopr komt niet als een verrassing. Online supermarkten kregen tijdens de coronaperiode de wind in de zeilen, maar kenden daarna een terugval. Het bleek moeilijk om een rendabel zakenmodel te vinden en met een strikt online aanbod het verschil te maken. Het bleek ook moeilijk om te concurreren met klassieke supermarkten, die ook een online aanbod hebben, maar tegen scherpere prijzen. Klassieke supermarkten zagen thuisleveringen in de voorbije jaren niet voor niets stevig groeien. “Gewone supermarkten zorgen voor grotere concurrentie, terwijl zij ook nog altijd hun online activiteiten niet rendabel krijgen”, zegt Stijn Martens. “Dan weet je dat het moeilijk wordt.”

Hopr hield het een stuk langer uit dan Rayon, de online supermarkt van Smartmat, die wel in het hele land beschikbaar was. Ons land kent vandaag met Kazidomi nog maar één online supermarkt, die intussen via een samenwerking met Delhaize ook op fysieke verkooppunten aanwezig is. In ons land is de Nederlandse online supermarkt Crisp wel nog altijd actief, al liep het verlies van dat bedrijf begin vorig jaar op tot 50 miljoen euro. Ook de verpakkingsvrije Nederlandse online supermarkt Pieter Pot is nog actief. Het maakte vorig jaar een doorstart na een faillissement. Is een online supermarkt doodgewoon onhaalbaar in België, volgens Martens? “Ik denk dat het niet alleen in België, maar in heel West-Europa moeilijk is, door de hoge loonkosten. De Tsjechische online supermarkt Rohlik, die ook al in Duitsland aanwezig is, doet het bijvoorbeeld wel goed. Alleen wanneer je er in slaagt om zwaar te investeren in automatisering, zoals Picnic, kan je het bij ons rendabel krijgen, denk ik. Maar dat bedrijf heeft al 1 miljard euro geïnvesteerd. Dat is een enorm bedrag.”