Belgische consumenten gaven het voorbije jaar in totaal 17,4 miljard euro uit aan online aankopen, een miljard euro meer dan een jaar geleden. Zo doen ze voor het eerst een kwart van hun uitgaven online.

De laptop of smartphone in plaats van een bezoek aan een fysieke winkel:  steeds meer Belgen kiezen voor online aankopen, blijkt uit de Market Monitor van sectorfederatie Becom. Maar liefst 96% van de Belgen boven 15 jaar winkelden afgelopen jaar weleens online. In totaal waren er vorig jaar 179 miljoen transacties, bijna 5% meer dan vorig jaar. De online verkoop van treintickets en speelgoed neemt toe, maar ook online verzekeringen zitten in de lift. Voor het eerst doen Belgische consumenten een kwart van al hun jaarlijkse uitgaven van producten en diensten online. Gemiddeld spenderen ze 97 euro bij zo’n online aankoop. 

Belgische consumenten kochten afgelopen jaar online respectievelijk het vaakst kleding (32,3 miljoen transacties), games en gokspelletjes (24,4 miljoen transacties) en media- en entertainmentdiensten zoals streaming (18,1 miljoen transacties). De grootste online uitgaven van Belgen gaan dan weer eerder naar reispakketten (in totaal 4 miljard euro) en vliegtickets (in totaal 2,3 miljard euro). Ook in deze top drie staat kleding (1,7 miljard euro). “Vooral in de tweede helft van het jaar zien we een enorme toename in het aantal online aankopen”, zegt Greet Dekocker, managing director van Becom. “De start van het schooljaar, Black Friday en de eindejaarsperiode vol cadeautjes dragen daar zeker toe bij. De cijfers bevestigen dat e-commerce zich steeds dieper verankert in het koopgedrag van de Belgische consument. Online shoppen blijft groeien in ons land, zowel lokaal als op marktplaatsen waaronder wellicht ook Chinese platformen.”

Tickets van het openbaar vervoer of speelgoed kopen consumenten steeds vaker via computer of smartphone. Zo stegen de online aankopen voor het openbaar vervoer met 15% in 2024. Ook bij speelgoed werd er 11% meer online gekocht, terwijl fysieke speelgoedwinkels een daling van de verkoop zien. “De stijgende online verkoop van treintickets en speelgoed zijn een interessant voorbeeld van hoe we als consument steeds vaker naar online aankopen evolueren. In veel categorieën zien we dat de online verkoop stijgt, terwijl de offline verkoop afneemt. Opvallend daarbij is de aankoop van ‘diensten’, zoals pakketreizen, openbaar vervoer en verzekeringen. Maar liefst 6 op de 10 diensten kopen we vandaag eerder online dan offline.”