- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Retailers verspillen veel geld en energie via koelkasten in de winkel die blijven open staan. Het Gentse MilieuFront ging langs bij 62 winkels in Gent en stelde vast dat bij 55 ervan een koelkast open stond.
Vrijwilligers van het GMF bezochten dit voorjaar 62 Gentse supermarkten en superettes. In 55 van de 62 bezochte winkel stonden koelkasten zonder deuren, goed voor 2.087 m2 aan openstaande koelkasten. 12 jaar geleden deed het GMF een gelijkaardige telling in Gent bij 27 supermarkten. Toen stonden nog overal koelkasten open. Het is in het belang van de retailer dat het percentage verder daalt. “Koel- en vriesapparaten zonder afsluiting liggen aan de basis van een hoog energieverbruik”, zegt het GMF. “Eerst is er veel meer energie nodig om voedingswaren op koeltemperatuur te houden in een niet-afgesloten ruimte. Daarnaast moet de supermarkt zelf ook warmer worden gestookt, om te voorkomen dat de non-stop ontsnappende koude lucht de klanten mee doet afkoelen.” Een dubbele en totaal onnodige vorm van energieverspilling, volgens het GMF. “Deuren plaatsen is de snelste en eenvoudigste ingreep om geld en energie te besparen.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?