Plus Dossier Sociale voedselzekerheid: de toekomst voor een gezonde voeding in België
iStock
iStock
Met 14% overlijdens die verband houden met voeding in België werd het hoog tijd om na te denken over een vorm van sociale zekerheid die een verband legt met wat mensen eten: de sociale voedselzekerheid (SVZ). Waarover gaat het en hoe werkt het? Een gesprek met een van de personen die ijvert voor de invoering van sociale voedselzekerheid in België.
Het voedingspatroon van de Belgen wordt onder meer gekenmerkt door een hoge consumptie van rood en bewerkt vlees, maar ook door onvoldoende consumptie van fruit en groenten. Volgens een onderzoek van Deloitte, ‘Future of Food’, kampt één op vier Belgische kinderen en bijna 60% van de Belgen met een vorm van overgewicht of obesitas. Maar geleidelijk aan evolueren de Belgen toch in de richting van duurzaamheid en verandering. Uit het onderzoek blijkt ook dat 44% van onze bevolking systematisch kiest voor duurzame producten en dat 41% de voorkeur geeft aan lokale voeding. De Belgische consumenten willen gezonder en duurzamer eten, maar vinden het moeilijk om voorrang te geven aan groenten en fruit, en aan water tegenover de dagelijkse overdaad. Is SVZ het middel bij uitstek om hen de juiste weg te wijzen?
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?