iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
De voedinsinflatie in ons land neemt nog altijd toe: in november lagen de prijzen gemiddeld 18% dan een jaar eerder. Vooral grijze garnalen, aluminiumfolie en diepvriesfrieten werden fors duurder. Dat meldt Test-Aankoop, dat spreekt over een verontrustende stijging.
Vandaag ligt het hoogtepunt van de inflatie achter ons, zeker wat de energieprijzen betreft, maar de voedingsinflatie groeit voorlopig nog altijd. Test-Aankoop meldt dat de voedingsaankopen gemiddeld 18% duurder zijn dan een jaar geleden. Grijze garnalen werden liefst 61% duurder, aluminiumfolie 50%, diepvriesfrieten 47%. De consumentenorganisatie bekeek daarvoor naar maandelijkse gewoonte de prijzen van ongeveer 3.000 producten in de winkels van Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl. Zuivel werd 24% duurder, met jonge kaas (+37%), boter (+33%) en halfvolle melk (+32%) als uitschieters. Kant-en-klare lasagne werd 22% duurder. Ook spaghetti (+41%) en komkommer (+38%) en frituurolie (+37%) ging flink de hoogte in, net als papierwaren (keukenrollen, toiletpapier, papieren zakdoeken, +41%). Bij fruit blijft de inflatie nog enigszins beperkt, met een gemiddelde stijging van 7%. Test-Aankoop zegt verontrust te zijn door de inflatiecijfers: het zijn de hoogste die de consumentenorganisatie ooit zag. In oktober bedroeg de inflatie van de prijzen in de supermarkten nog 15,31%. Dat de voedingsinflatie nog steeds stijgt terwijl de algemene inflatie daalt, komt doordat de stijgende energieprijzen met enige vertraging in de voeding doorgerekend worden. Omgekeerd geldt die vertraging ook wanneer de algemene inflatie opnieuw in dalende lijn gaat.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?