Maaltijdcheques zijn al een aantal jaren het onderwerp van discussie. In maart vorig jaar werden de cheques ei zo na afgeschaft, maar het voorstel van senatoren Rik Daems (Open Vld) en Etienne Schouppe (CD&V) om de papieren cheques te vervangen door een netto bedrag op de bankrekening werd uiteindelijk weggestemd in de Senaatscommissie Financiën. Nu ligt het voorstel echter terug op tafel.
Vlaamse meerderheid voor "maaltijdvergoeding"Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V) noemt het huidige systeem van maaltijdcheques “geldverspilling”. Hij stelt daarom voor om de cheques te vervangen door een stukje extra loon, een zogenaamde “maaltijdvergoeding” die onbelast zou zijn. De drie Vlaamse meerderheidspartijen (CD&V, N-VA en Open Vld) zijn alvast gewonnen voor een afschaffing van de maaltijdcheques. Ook MR, de vierde regeringspartij, zou er brood in zien maar vindt de timing ongepast omdat het sociaal overleg nog volop aan de gang is.
Voor- en tegenstanders
Comeos, de federatie voor handel en diensten, is tevreden met het voorstel. De organisatie pleit hier al jaren voor, vanwege de hoge kosten en administratieve lasten van het huidige systeem. “Het huidige chequesysteem genereert meer dan 80 miljoen euro overbodige kosten voor de werkgevers, die ze toekennen, en de handelaars, die ze innen. Dan tellen we de vervallen en/of verloren cheques nog niet mee”, zegt Dominique Michel, ceo van Comeos. “Een hoge kost, voor een systeem dat geen toegevoegde waarde heeft.”
VIA (Vouchers Issuers Association), de verenigde uitgevers van maaltijdcheques, is tegen een afschaffing. Die zou immerse en nefaste economische impact hebben. “Indien maaltijdcheques zouden vervangen worden door een netto-vergoeding, dan zou de binnenlandse Belgische consumptie een verlies leiden van 400 miljoen euro, waarvan 300 miljoen euro zouden gespaard worden en 100 miljoen voortaan gespendeerd worden voor aankopen in het buitenland”. Deze situatie zou kunnen leiden tot een verlies van 8000 arbeidsplaatsen, zegt de organisatie op basis van analyses van Ideaconsult.
Comeos spreekt die voorspellingen tegen: “We kunnen verzekeren dat deze maatregel niets dan positieve effecten zal hebben. De efficiëntiewinsten door administratieve vereenvoudiging zijn enorm”, besluit Dominique Michel.
Elektronische maaltijdcheques
Hoe dan ook, wijst VIA erop dat het debat over de maaltijdcheques eigenlijk al beslecht is. Na advies van de Nationale Arbeidsraad (NAR), waarin de sociale partners vertegenwoordigd zijn, verscheen in juni 2014 een KB dat de 100% overschakeling op het elektronische systeem vastlegde op 1 oktober 2015, klinkt het.
Volgens VIA aanvaarden al 14.000 handelszaken en restaurants de elektronische maaltijdcheque. "Het geheel aan partijen (horeca, distributie, werknemers en werkgevers) toont zich tevreden over het systeem", zegt de vereniging. Ook werkgeversorganisatie VBO en de vakbonden wezen al op de beslissing om over te schakelen op elektronische maaltijdcheques, om de administratieve rompslomp en de kosten van de papieren cheques te vermijden.