iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
Een nieuwe studie die werd gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) toont aan dat één liter flessenwater maar liefst 240.000 plasticdeeltjes telt. 100 keer meer dan eerder gedacht.
Vijf jaar geleden toonde een studie aan dat er microplastics zitten in flessenwater, daarbij werden zo’n 325 deeltjes per liter geteld. In recentere studies lag dat aantal zelfs nog hoger. Nu blijkt uit een nieuwe studie dat het aantal plasticdeeltjes zelfs 10 tot 100 keer hoger ligt. Volgens de nieuwe studie die gepubliceerd werd in het Amerikaans tijdschrift PNAS bevat een liter flessenwater gemiddeld tussen de 110.000 en 370.000 plasticdeeltjes, waarvan 90% nanoplastics en de rest microplastics. Microplastics zijn minder dan 5.000 micrometer (5 millimeter) groot, terwijl nanoplastics kleiner zijn dan één micrometer, maar wel het schadelijkst, omdat ze kunnen infiltreren in de bloedbaan en zelfs in de hersenen en het hart. Uit eerder onderzoek blijkt dat ze een schadelijk effect hebben op de voortplanting, al is de omvang van hun impact op ecosystemen en de menselijke gezondheid nog onduidelijk.
In het nieuwe onderzoek gebruikten de onderzoekers een nieuwe laseranalysetechniek. Hoewel ze maar drie verschillende Amerikaanse watermerken hebben getest en ze de namen van de merken liever niet wensen vrij te geven, stellen de onderzoekers dat alle flessen water nanoplastics bevatten. De meest voorkomende plastics die werden teruggevonden in het flessenwater waren nylon en polyethyleentereftalaat (PET). Daarbij is nylon afkomstig van de plastic filters die worden gebruikt om water te zuiveren, terwijl PET afkomstig is van de plastic fles zelf. De PET-deeltjes komen immers vrij door onder meer hitte en uv-straling. Hoewel deze nieuwe studie aantoont dat er een pak meer plasticdeeltjes zitten in flessenwater dan eerder gedacht, werd er geen onderzoek gedaan naar kraantjeswater. Het is voorlopig dus nog te vroeg om te beweren of kraantjeswater al dan niet gezonder is, al zijn de onderzoekers van de studie van plan om dit verder te onderzoeken in een nieuwe studie.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?