- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Er zal binnenkort geen foie gras meer geproduceerd worden in Vlaanderen en dit onder druk van bepaalde verenigingen, geleid door Gaia. De Vlaamse regering heeft besloten de dwangvoeding, en bijgevolg ook de productie van foie gras op haar grondgebied tegen eind 2023 te verbieden.
Belangrijk om te vermelden is dat de activiteit ook voorheen al vrij beperkt was, aangezien er slechts één foie gras-producent was, gevestigd in Bekegem, West-Vlaanderen. De regering heeft de producent in kwestie een financiële compensatie aangeboden, maar de vereniging Euro Foie Gras verdedigt zich met het argument dat “België op het gebied van foie gras een voorbeeld is wat betreft dierenwelzijn”. In het Waalse Gewest is dwangvoeding nog steeds toegestaan, maar het onderwerp ligt ook daar regelmatig op tafel. De kans is echter groter dat de sector daar behouden blijft: de foie gras-sector in België vertegenwoordigt ongeveer honderd banen en de consumentenwens naar Belgische foie gras is groot.
“Als foie gras-producent voelen wij een zekere druk en ik weet dat de discussie over het verbod op dwangvoeding regelmatig op tafel komt”, benadrukt Valérie Van Wynsberghe van La Ferme de la Sauvenière. “Ik denk dat het jammer is om met de vinger gewezen te worden. Als wij zouden stoppen, zouden de Belgen gewoon hun foie gras gaan kopen in Frankrijk, dat op enkele kilometers van onze eigen productielocatie ligt. We zijn een winstgevend bedrijf dat banen genereert, het zou dus zonde zijn ermee te stoppen.” Thibaut Petit van La Ferme d'Upignac aarzelt om zijn productie opnieuw naar België over te brengen, wegens mogelijke politieke discussies over dit onderwerp. “We zijn twee jaar geleden verhuisd met de bedoeling om vlotter te werken, maar ik ben vandaag erg terughoudend over de kwestie. Het heersende discours kan een populistische politieke beslissing beïnvloeden. Aangezien de Belgen dol zijn op foie gras, denk ik echter niet dat de productie in Wallonië verboden zal worden.”
Dit artikel komt uit de oktober editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?