De naderende Brexit doet vele ondernemingen sidderen. Vooral voedingsbedrijven kijken met angstige ogen naar wat er aan de andere kant van het Kanaal gebeurt. Met goede reden.
Amper 50 kilometer scheiden Groot-Brittannië van het Europese vasteland. De afstand tussen Gent en Brussel of Antwerpen en Brussel is dat, grofweg geschat. Maar als het van Boris Johnson afhangt, wordt die afstand economisch én mentaal een pak groter. Zeker als er een harde Brexit komt, waar het vandaag steeds meer op lijkt. Zo’n scenario houdt in dat er aan de grens heffingen moeten betaald worden, omdat het Verenigd Koninkrijk niet langer tot de Europese Unie behoort en het de regels van de Wereldhandelsorganisatie moet volgen. Het gevolg is dat alle Britse producten bij ons duurder worden. Britse gin, marmelade en cheddar: je betaalt er bij ons een pak meer voor. De lagere waarde van de Britse pond zal dat effect enigszins tenietdoen, maar niet helemaal. Voor de Britten zelf zal het effect nog groter zijn. Hun land importeert heel wat voedsel, medicijnen en andere producten uit Europa. Al die producten worden veel duurder. Los daarvan kunnen er ook bevoorradingsproblemen ontstaan: alles moet via de douane passeren, wat voor lange wachtrijen aan de grens kan zorgen.
Vooral voor voedingsbedrijven in ons land is de impact van zo’n ‘no-deal Brexit’ groot, groter dan vele betrokkenen op dit moment publiek - om begrijpelijke redenen - durven toegeven. Vlaanderen wordt onvermijdelijk één van de grootste slachtoffers van een harde Brexit: het is de vierde grootste handelspartner van Groot-Brittannië, goed voor een jaarlijkse omzet van 27 miljard euro of ongeveer 8% van de totale export. Bovendien zal ook Wallonië de impact voelen, weliswaar minder dan Vlaanderen. Volgens IWEPS is het Verenigd Koninkrijk de 5de belangrijkste markt van Wallonië op het vlak van export. Gemiddeld worden er per jaar zo’n 2,5 miljard goederen naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteeerd, ofwel zo’n 6% van de totale export.
Dat geldt ook voor de voedingssector: ‘Belgian food’ heeft een goede reputatie aan de andere kant van het Kanaal. Er is een lange rij Vlaamse voedingsbedrijven die exporteren naar Groot-Brittannië: Greenyard, Rombouts Koffie (dat levert aan supermarkt Tesco), Lotus Bakeries, Jules Destrooper, Tiense Suiker, Alpro, Ardo, AB InBev en vele anderen. Bovendien is de export meer dan ooit een groeimarkt voor Belgische voedingsbedrijven. De Belgische markt is verzadigd, de consumptie stagneert.
3 gratis plus-artikels per maand lezen? Gratis met een Gondola-account!
Waarom een Gondola-account aanmaken?
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
- Lees je 3 gratis Plus-artikels per maand
- Krijg je de exclusieve nieuwsbrief
- Download je gratis whitepapers, infographics, datamodellen uit jouw sector