iStock
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
iStock
Dinsdag publiceerde het FAVV zijn jaarverslag met al zijn inspectieresultaten voor 2023. Het agentschap voerde 106.757 inspectiebezoeken uit bij meer dan 56.000 bedrijven die actief zijn in de hele voedselketen, wat resulteerde in een nalevingsgraad van 84,8%, aldus het rapport.
In 2023 bezocht het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 21.628 bedrijven in de distributiesector (hotels en restaurants, supermarkten, bakkerijen, slagers, viswinkels en collectieve keukens). "Van de meer dan 22.552 inspecties die bij deze bedrijven werden uitgevoerd, gaf 69,3% een gunstig resultaat", verklaarde het agentschap, waarbij het terloops opmerkte dat de belangrijkste aandachtspunten in de sector betrekking hadden op "het vermogen om correcte informatie over allergenen te verstrekken aan consumenten en handhygiëne, zoals het gebrek aan voldoende wastafels, handenvrije kranen, hygiënische wasvloeistoffen en droogfaciliteiten". In totaal voerde het FAVV vorig jaar 106.757 inspectiebezoeken uit (2.909 minder dan in 2022), waarbij meer dan 56.000 bedrijven betrokken waren die actief zijn in de hele voedselketen, met een nalevingsgraad van 84,8% (85,3% in 2022). Hoewel waarschuwingen (15.728) en boetes (10.044) de meest genomen maatregelen waren bij een ongunstige melding, moest het agentschap toch in 2.174 gevallen de inbeslagname van goederen opleggen en in 399 gevallen tijdelijke sluitingen. Tot slot nam en analyseerde het FAVV ook 64.648 stalen van voedingsproducten op de Belgische markt: 98% bleek conform. "Een cijfer dat getuigt van een hoog niveau van voedselveiligheid in ons land", aldus het agentschap.
Andere kerncijfers die het FAVV in zijn jaarverslag benadrukt, zijn onder meer het feit dat Belgische voedingsbedrijven 254 producten terugriepen bij consumenten (tegenover 289 in 2022), dat het agentschap via zijn hulplijn 4.865 klachten van consumenten behandelde (4.998 in 2022) en dat de voedselveiligheidsbarometer, die de evolutie van de algemene toestand van de voedselveiligheid in België aangeeft, met 2,2% verbeterde. "Het jaar 2023 verliep zonder grote incidenten ondanks de impact van de wereldwijde uitdagingen in verband met de oorlog in Oekraïne, de nieuwe PFAS-normen en ook nog steeds de gevolgen van Brexit", zegt Herman Diricks, gedelegeerd bestuurder van het FAVV. "We konden ook andere kwesties tot een goed einde brengen, zoals de export van varkensvlees naar China. De federale minister van Landbouw, David Clarinval, benadrukte dat "de resultaten voor 2023 (...) de goede samenwerking tussen sectoren en consumenten aantonen ten voordele van de voedselveiligheid en de naleving van de normen (...) Dankzij dit collectieve werk handhaven we hoge normen die het vertrouwen van de consument garanderen".
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?