Abbaye Saint-Sixte
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Abbaye Saint-Sixte
Na bijna 200 jaar geschiedenis in het brouwen van bier verwelkomt de Sint-Sixtusabdij haar eerste directeur. Het gaat om Alain Monteyne, voormalige CEO van frietfabrikant Clarebout.
Eerder dit jaar hadden de monniken van Westvleteren al de wens geuit om een buitenstaander aan te werven met een passie voor bier, respect voor de geestelijkheid en geen grote groeiambities. Alain Monteyne lijkt aan hun criteria te voldoen. De 58-jarige retailmanager van Yprois, voormalig CEO van frietproducent Clarebout en BonRill, heeft zich deze week al bij zijn collega's gevoegd. "Met meer dan 35 jaar aan het hoofd van familiebedrijven die actief zijn in de voedingsproductie, heeft hij de nodige achtergrond om onze brouwerij te leiden", zegt abt Manu Van Hecke in dagblad De Tijd. "Hij kan ons, binnen de kloostercontext en de doelstellingen van de VZW, voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst". Voor de monniken blijft het doel vooral om "de uitdagingen van een snel veranderend tijdperk aan te gaan". Traditioneel zijn het de monniken die instaan voor de productie en de verkoop van het bier, op deeltijdse basis en in overeenstemming met de kerkelijke kalender. Maar de gemeenschap wordt er niet jonger op en de monniken zien zich genoodzaakt om hulp van buitenaf in te roepen. Met Alain Monteyne legt de abdij haar belangen in ervaren handen. Als lekenmanager ontlast hij de broeders en "helpt hij hen hun commerciële belangen te beheren", meldden ze. De nieuwe manager rapporteert aan de abt en geeft leiding aan een dozijn lekenmedewerkers, van wie de meesten in de brouwerij werken.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?