iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
Producenten van vruchtensap worden geconfronteerd met een ongekend risico van een wereldwijd tekort aan sinaasappelsapconcentraat, een situatie die tot de herfst zou kunnen duren.
"Sinds enkele weken wordt op de wereldmarkt een tekort aan sinaasappelsapconcentraat, zowel conventioneel als biologisch, waargenomen", waarschuwt Unijus, de interprofessionele unie van de Franse vruchtensapindustrie. "Deze grondstof die wordt gebruikt om sinaasappelsap uit concentraat en sinaasappelnectars te maken (23,3% van de verkoop van sinaasappelsap en nectars in de supermarkten, Nielsen, 2023), is zeer moeilijk te vinden geworden voor alle kopers in de sapsector. De bestellingen van de leveranciers van concentraten staan nu onder quota voor alle bedrijven die ze willen kopen, een situatie die de oudste kopers nooit hebben meegemaakt! Volgens Unijus zijn er verschillende factoren die deze situatie verklaren, te beginnen met de klimatologische gevaren die verschillende sinaasappelproducerende regio's hebben getroffen. "De productie in Florida is nog nooit zo laag geweest na de orkaan Ian in september 2022. Terwijl de vraag naar Amerikaans sinaasappelsap nog steeds sterk is, daalt de Amerikaanse productie de laatste 10 jaar gestaag en bereikt in 2022/2023 slechts 16 miljoen dozen, tegenover 41 miljoen dozen het jaar ervoor en 134 miljoen dozen 10 jaar geleden", aldus de organisatie, die eraan toevoegt dat de productie in Mexico (droogte) en Spanje (watergebrek) ook sterk afneemt. Daardoor kan Brazilië, ondanks zijn status als grootste producent ter wereld, niet langer aan alle bestellingen voldoen. Voorlopig treft het tekort vooral sinaasappelsapconcentraten, die voor sinaasappelproducenten minder rendabel zijn dan puur sap, maar het zou in de komende weken als domino-effect ook puur sap kunnen treffen, waarschuwt Unijus.
Risico van parel- of droogbreuken...
Een duidelijk teken is dat handelaars deze grondstof, die dit jaar de best presterende is geworden, letterlijk oppikken, vóór suiker (+29%), cacao (+18%) en koffie (+15%). De prijs van sinaasappelsap steeg met maar liefst 43%, alvorens terug te vallen tot 31%, meldt de website Les Echos. De Franse media voegt eraan toe dat sinaasappelsap sinds 2022 met 70% is gestegen, waardoor het de best presterende grondstof is, volgens gegevens van de handelsmarkt, de Intercontinental Exchange (ICE). Terwijl een ton sinaasappel tijdens de vorige oogst nog voor 2.600 euro werd gekocht, wordt hij nu voor ongeveer 3.400 euro verhandeld, aldus Unijus. "Deze situatie zou moeten duren tot september-oktober 2023, dus tot de volgende sinaasappelsapoogst, die medio juni 2023 begint", vervolgt de vakbond. "In afwachting van een verbetering van de situatie zullen de verpakkers van sinaasappelsap het moeilijk krijgen om hun bestellingen van geconcentreerde producten (conventioneel en biologisch) bij hun distributeurs af te handelen. In sommige winkels kunnen zelfs tekorten ontstaan. Deze situatie zal gepaard gaan met hoge prijzen voor deze producten", concludeert Unijus.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?