De Delhaize Group heeft er een eerste kwartaal met gemengde resultaten opzitten. In de VS groeit de retailgroep verder, maar in België zijn de resultaten “zwakker dan verwacht”.

De omzet van de groep bleef stabiel in Q1, en steeg met 0,3% tot 5,12 miljard euro. De wisselkoersen vlakten die winst af, want bij constante wisselkoersen bedroeg de stijging 2,8%. De onderliggende bedrijfswinst daalde met 16,5% tot 161 miljoen euro. De operationele winstmarge daalde in alle drie de kernregio’s van de groep, en ging daardoor van 3,8 naar 3,1% op groepsniveau.

 

In de Verenigde Staten tekende de groep een omzetgroei van 4,1% op. Delhaize-dochters Hannaford en vooral Food Lion gingen verder op het positieve elan van het voorbije kwartaal. De winstmarge daalde echter van 4 tot 3,6%, door de hogere grondstofprijzen, prijsinvesteringen en de kosten van de winterstormen.

 In Zuidoost-Europa (Griekenland, Servië en Roemenië) was er een organische groei van 3,5%. “Terwijl we in Servië nog steeds voor uitdagingen staan, realiseerden wij vergelijkbare omzetgroei alsook een verdere groei van het marktaandeel in Griekenland en Roemenië”, klinkt het.

Op de Belgische thuismarkt ging het Delhaize minder goed voor de wind. De omzet daalde er met 0,8%, en ook de winstmarge ging achteruit (van 4,8 tot 3,1%). Vooral de investeringen in prijs en promoties zetten de marges van Delhaize onder druk.

Frans Muller (CEO Delhaize Group) wijst naar de sterke concurrentie in ons land. “In België werd het eerste kwartaal gekenmerkt door een zwakke omzet en winstgevendheid als gevolg van de aanhoudend sterke concurrentie, waardoor meer promoties en prijsinvesteringen nodig waren, alsook een verdere toename van de verkoop-, algemene en administratieve kosten.” Maar “de klantentevredenheid verbeterde niettemin ten opzichte van vorig jaar”, maakt hij zich sterk.

Delhaize België wil naar eigen zeggen verder investeren in prijs en promotie, en tegelijk zijn positionering versterken. “Delhaize België moet zijn gedifferentieerde positie heroveren”, klinkt het. Daarvoor zet de retailer verder in op vers, private label, en de verbetering van de winkelervaring.