iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
Er zijn microbiologische en chemische verontreinigingen aangetroffen in de boorgaten waaruit Nestlé Waters water haalt om te bottelen onder de merknamen Hépar, Vittel, Contrex en Perrier. Dit blijkt uit een rapport van het Franse agentschap voor voedselveiligheid dat donderdag is onthuld door FranceInfo en Le Monde.
Een rapport dat in opdracht van het Franse agentschap voor voedselveiligheid (Anses) werd uitgevoerd, en in oktober naar de Franse regering is gestuurd, heeft microbiologische verontreinigingen (colibacteriën, Escherichia coli, enterokokken) aangetoond in de boorgaten waaruit Nestlé Waters water haalt om te bottelen onder de merknamen Hépar, Vittel en Contrex in de Vogezen en Perrier in het zuiden van Frankrijk. Dat meldden Franse media onder leiding van FranceInfo en Le Monde. Het rapport wijst ook op de aanwezigheid van chemische verontreinigingen, in het bijzonder PFAS. Volgens het document geven de vastgestelde non-conformiteiten aanleiding tot een "onvoldoende niveau van vertrouwen (om) de sanitaire kwaliteit van eindproducten te garanderen".
In een reactie aan de krant Libération verklaarde Nestlé Waters dat het "niet op de hoogte was gesteld van het rapport van Anses" en daarom "niet in de positie verkeerde om er commentaar op te geven". De mineraalgigant benadrukte echter dat "de kwaliteit van zijn natuurlijk mineraalwater altijd gegarandeerd is geweest en [zijn] prioriteit blijft". De multinational benadrukt ook dat het "alle wettelijke vereisten die van toepassing zijn op natuurlijk mineraalwater respecteert", in het bijzonder met betrekking tot PFAS en pesticiden. De consumentenbeschermingsorganisatie Foodwatch ziet de zaken echter anders: "Gezien de alarmerende informatie over het gezondheidsrisico die maanden geleden in het Anses-rapport werd vermeld, moeten de gebottelde waters van Nestlé dringend worden teruggeroepen en moeten de andere lidstaten van de Europese Unie hiervan op de hoogte worden gebracht. De Europese waterrichtlijn en de code voor de volksgezondheid zijn glashelder: wanneer mineraalwater vervuild is, is er geen twijfel mogelijk dat het bottelen en op de markt brengen ervan moet worden opgeschort", zegt Ingrid Kragl, informatiedirecteur bij de ngo.
Eerder dit jaar waren Nestlé Waters en andere mineraalwaterproducenten in Frankrijk ook al betrokken bij een ander schandaal. Zij zouden jarenlang hun flessenwater gezuiverd hebben met behandelingen die in Frankrijk verboden zijn. De Zwitserse reus zou met name filtermethoden zoals koolstoffilters en uv-filters hebben gebruikt om de voedselveiligheid van zijn water te garanderen - methoden die zijn toegestaan voor kraantjeswater, maar niet voor bronwater en mineraalwater, dat van nature puur moet zijn. Nestlé zou ook verschillende trucjes hebben toegepast om de waakzaamheid van de controle-instanties te omzeilen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?