- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Na de lockdown in Nederland komen heel veel noorderburen over de grens shoppen. Sommige steden nemen maatregelen om de extra drukte in goede banen te leiden. “Het is de hel voor onze Nederlandse collega’s, maar voor de Belgische retail kan het extra drukke eindejaar een kentering betekenen.”
Nederland gaat tot en met 14 januari in lockdown: bij onze noorderburen blijven cafés en restaurants dicht en zijn alleen supermarkten, essentiële winkels en apotheken open. Veel Nederlandse dagjestoeristen kwamen daardoor naar ons land om te shoppen of om op café of restaurant te gaan. Nico Volckeryck, regionaal directeur bij het NSZ en winkelier in Antwerpen: “Antwerpen is dit weekend overspoeld door Nederlanders. Er was zondag een enorme piek, waarop we niet helemaal voorbereid waren, omdat het zo snel gegaan is. Het stadsbestuur heeft goed gereageerd en stewards ingezet om de drukte in goeie banen te leiden.”
Ook in Gent was het extra druk, maar ook daar greep het stadsbestuur in om alles goed onder controle te houden, klinkt het op het kabinet van schepen van Economie Sophie Bracke (Open VLD). “We hebben besloten om de koopzondagen van december te laten doorgaan zodat er een maximale spreiding van shoppers is. We hebben onze handelaars ook een aantal tips bezorgd die zijn opgesteld door medische experts. Die zijn vooral gericht op verluchting en spreiding. Zo raden we handelaars aan om op koopzondagen al wat vroeger de winkel te openen en waar mogelijk met shoppen op afspraak te werken.”
De toestroom van Nederlandse dagjestoeristen komt bovenop de verlengde kerstvakantie bij ons, die op zich ook al de drukte vergroot, maar tegelijk zorgt dat er meer gespreid gewinkeld kan worden. Voor de Belgische retailers komt het drukke eindejaar niet bepaald ongelegen, na een moeilijk anderhalf jaar. “Voor de Nederlandse retailers is de beslissing van de regering Rutte een enorm zware klap. Het eindejaar is de drukste periode van het jaar”, zegt Nico Volckeryck. “Ik vind het een falen van de Nederlandse regering, die de IC-bedden niet opgeschaald heeft. Verschrikkelijk voor hen, maar de komst van de Nederlandse consumenten naar België kan onrechtstreeks goed nieuws zijn voor onze retailers, die hun seizoen kunnen redden. Er ligt vandaag nog veel stock in de winkels die niet weg geraakt is. Het extra drukke eindejaar kan een kentering betekenen voor de Belgische retail.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?